Dalsland

Skrevs den av

Dalsland olika landskapsgrejer!

Landskapsblomma: Förgrätmigej.
Landskapsdjur: Korp.
Landskpsrätter: Gäddfärsbiffar med örtgräddsås enligt Sveriges Kökschefers Förening 1999. ICA har ansett att Äppelkaka från Åmål är landskapsrätten.

Om Dalsland

Dalsland förknippas ofta med naturen, och det blir ganska självklart när man besöker det lilla landskapet väster om Vänern och strax innan Norge. En hel massa fina vattendrag och vandringsleder finns i landskapet.Ta dig en tur på Dalslands Kanal, en tur på ganska exakt fem timmar där du i sakta mak tar dig fram på kanalen, och tar rälsbussen tillbaka. Du kan utgå från Bengtsfors eller Håverud. Det är en perfekt dagsutflykt, vill du åka på sommaren gå in och boka din plats. Kliv på och njut.
Fiske och kanotutflykter är givetvis sådant som lockar, liksom att vandra. Det finns ett antal fina vandringsleder av olika svårighetsgrader som du kan pröva på.

Skogsbad

Ett nytt fenomen som jag stötte på i landskapet är Skogsbad, och att bo i glashus. Skogsbad är det en japansk forskare som kommit på, han heter Qing Li och han har kommit på ett samband mellan människans harmoni och träden, framförallt barrträd, påverkar varandra. Om du kramar ett barrträd, så utsöndrar det till sitt försvar fytoncider, det är någon form av luktämnen som aktiverar människans immunförsvar och stimulerar till självläkning. Kroppens naturliga försvarsceller i de vita blodkropparna ökar. Efter tre dygn i skogen har dessa försvarsceller ökat med 52 % och cellerna fortsätter att vara mera aktiva upp till 30 dygn efter skogsbadet.Så det är bara att traska iväg till närmaste skog och skogsbada, det kan bli speciellt i Dalsland, med alla sina fina skogar.
Jag tror i och för sig att du märker detta. Så fort du kommer ut i skogen, så mår du genast bättre, det behöver inte vara i Dalsland, det kan vara hemma hos dig, i närmaste skog, helst barrskog. Om du inte redan idag gör det, ta dig ut i skogen en stund varje dag, så kommer du med stor säkerhet att må betydligt bättre.

Bland de fem kommuner som finns i landskapet hittar du massor av grejer att göra. Bengtsfors, Dals-ed, Färgelanda, Mellerud och Åmåls kommuner. Klicka på respektive för att hitta mera grejer, eller så klickar du på rubriken nedan, så kommer du direkt.

Här hittar du allt vi skrivit om Dalsland

Vackra skogar och vatten i Dalsland