Halland

Skrevs den av

Halland har länsbokstav N
Landskapsblomma: Ginst
Landskapsdjur är Lax
Landskapsrätten är enligt Sveriges Kökschefres förening Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky. Enligt ICA är det Långkål med skinka.
Landskapsträd: Oxel
Landskapsäpple: Brunnsäpple.
Landskapsinsekt: Ollonborre.
Landskapsfågel: Pilgrimsfalk
Landskapsfisk: Lax
Landskaps Maträtt: Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky
ICA hade en egen uppsättning maträtter och då fick Halland: Långkål med skinka.
Städer i landskapet, från söder: Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.
Åarna lärde man sig i skolan, från söder är det Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. Det finns en massa ramsor om dessa åar, laga ni, äta vi, åarna från söder till norr. För att krångla till det lite mera, så finns det ytterligare ett antal åar i landskapet: Fylleån, Suseån, Löftaån, Rolfsån och längst i norr, Kungsbackaån.

Hallands Historia:


Landskapets namn kommer troligtvis från Hovs Hallar, som nu ligger långt ut på Bjärehalvön. Det ska betyda “Landskapet på andra sidan hallarna.
I Landskapet finns fornminnen från i princip alla tidsperioder efter istidens slut., det mesta finns i de södra delarna av landskapet. Man säger att bronsåldern var den period då hallänningarna hade det bäst och högst standard om man jämför med landskapen runt omkring Halland. Befolkningen hade en god tillväxt, ett tecken på att tillgång på föda var riklig. Man har hittat över 1100 gravhögar och rösen.
Hoppar vi fram till medeltiden, från 1200-talet och framåt så kan man se väldigt många platser där krig utkämpades, i huvudsak mellan Sverige och Danmark. Befolkningen tröttnade givetvis på dessa krig, och landskapet blev ganska fattigt. De nordiska kungarna hade tydligen som lite sport att plundra landskapet. 1256 inledde den norske kungen Håkon Håkonsson plundringståget, den svenske kungen Magnus Ladulås var inte sämre, han kom 1277 och plundrade, 17 år senare 1294 kom så den danske kungen Erik Menved på besök, och plundrade. Halland var danskt fram till freden i Brömsebro 1645, då Halland fick bli lösen och under 30 skulle det vara svenskt. Det var vid freden i Roskilde 1658 som Halland permanent blev svenskt, och har sedan dessa varit svenskt.I och med freden, och det kändes då för hallänningarna som att freden skulle bli långvarig, så kunde man våga satsa igen. Jordbruket effektiviserades och blev under senare delen av 1800-talet ett av Sveriges mest effektiva lantbruk. Ytterligare fart har landskapet fått efter andra världskriget, då var befolkningen omkring 150 000, idag 2020 är det nästan 400 000, som bor i landskapet. Den mesta av folkökningen sker i den norra delen, där Kungsbacka och Onsala finns. Dessa orter ligger på utmärkt pendlingsavstånd till Göteborg. Idag är turismen en betydande inkomstkälla, och med stränder som Skummelävsstrand, Mellbystrand, Tylösand, Skrea strand och Apelviken känns det nästan som om hela landskapets kustlinje är en enda stor sandstrand.

Kommuner i Halland

Laholm
Halmstad
Hylte
Falkenberg
Varberg
Kungsbacka

Allt vi skrivit om Halland på denna blogg.

Här hittar du allt vi har skrivit om Halland.

Havet utanför Hallands kust. Kattegatt, i bakgrunden ser du Bjärehalvön.
Havet utanför Hallands kust. Kattegatt, i bakgrunden ser du Bjärehalvön. Det här är från Mellbystrand i Laholm.