Äppelkaka från Åmål

Äppelkaka från Åmål

Detta är landskapsrätten enligt ICA. Äppelkaka från Åmål. Prova gärna, jag lovar den är riktigt god. I andra delar av landet kallas rätten nog för toscaäpplen, men här måste man få till det lokala och då blir det Äppelkaka från Åmål. Jag tänkte när jag gjorde min, så skulle jag nog ha lagt i en bit sockerkakasmet som täcke och däröver hällt tosca-smeten. Men du gör som du vill.

Flera recept hittar du på godmatvarjedag.se

Denna blogg innehåller över sexhundra recept, som alla är skapade och gjorda av oss, vi har i vart fall själva provat allt som finns på den bloggen. Titta gärna in och hämta inspiration, det behövs ofta, Och så kan det ju för all del dyka upp någon liten pärla, någon sådan som du ännu inte provat, men som du känner att den här vill jag prova, och så hamnar den bland dina topprecept, du vet de där som man nästan inte vill dela med någon. Så surfa genast in, och botanisera bland våra recept.

Ingredienser till 4 – 6 personer:

6 -8 äpplen, det här är en äppelkaka, så du kan gärna hälla i mera äpplen om du vill. 6 – 8 är det minsta. Allra heslt ska du använda syrliga äpplen. , det finns ett landskapsäpple i Dalsland, Oranie som är lite syrligt, som du med gott samvete kan använda, då blir du riktigt lokal. Men jag har letat efter detta utanför Dalsland, och ännu inte hittat det, så du få välja ett annat syrligt äpple. Ingrid Marie föreslår jag då.
1 dl sötmandel eller mandelfran. Köper du flarn i butiken så brukar de ligga i 50 grams förpackningar, ta då två.
50 gram smör
1 matsked vetemjöl
2 matskedar mjölk
1 deciliter socker

Gör så här:

Börja med att smöra in din form, som bör vara 20 * 30 centimeter.
Skala och klyfta din äpplen. Du kan gärna ställa äpplena i ugnen i några minuter. 225 grader.


Toscatoppningen

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och mjölk. Sist häller du i dina mandelflarn, eller om du hackar mandel, så ska den också i nu. Passa dig så att du inte bränner detta. När du har en lagom mjuk smet, så fördelar du det över dina fina äpplen. Sedan ska det in i ugnen i cirka tjugo minuter på 225 grader. När det börjar ta färg så är det dags att plocka ut härligheten. Låt den svalna lite, tänk på att det är varmt socker, och det kan hålla sig väldigt varm länge. Du ska servera kakan ljum. Du kan välja om du serverar med vispad grädde eller vaniljsås.

Täcke av sockerkaka
Vill du nu göra, som jag tänkte göra nästa gång, så har du ett fint recept på sockerkaketäcke här:

Ingredienser:

  • Smör 75 gram
  • Mjölk 1 deciliter
  • Ägg 2 medelstora
  • Strösocker 2 deciliter
  • Vaniljsocker 2 teskedar
  • Vetemjöl 3 deciliter
  • Bakpulver 1,5 teskedar

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker till en slät smet. Smält smöret och rör i detta tillsammans med mjölken. Blanda i en annan bunke vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, och häll i det i smeten. Du rör bara i det, så att du inte tappar all luft som du vispat i. När du har en slät och fin smat, så lägger du den över dina skalade äpplen i formen. Därefter skapa du toscatoppningen, och häller den över sockerkakesmeten. Sedan in i ugnen i cirka 20 minuter i 225 grader. Här får du ha lite koll, sockarkakan brukar bara vilja ha 175 grader i tjugo minuter, du får sänka värmen efter halva tiden. Känn med en sticka, är den torr är ditt mästerverk klart. Ta ut kakan och låt den svala. Den här skulle jag servera med vaniljsås, gärna vispad, när kakan har svalnat lite.

Äppelkaka från Åmål
Äppelkaka från Åmål

Gå till Dalslands sida.

Lämna ett svar