Äppelkaka från Åmål och Sockerkaka med äpplen

Äppelkaka från Åmål

Detta är landskapsrätten enligt ICA. Äppelkaka från Åmål. Prova gärna, jag lovar den är riktigt god. I andra delar av landet kallas rätten nog för toscaäpplen, men här måste man få till det lokala och då blir det Äppelkaka från Åmål. Jag tänkte när jag gjorde min, så skulle jag nog ha lagt i en bit sockerkakasmet som täcke och däröver hällt tosca-smeten. Men du gör som du vill.

Flera recept hittar du på godmatvarjedag.se

Denna blogg innehåller över sexhundra recept, som alla är skapade och gjorda av oss, vi har i vart fall själva provat allt som finns på den bloggen. Titta gärna in och hämta inspiration, det behövs ofta, Och så kan det ju för all del dyka upp någon liten pärla, någon sådan som du ännu inte provat, men som du känner att den här vill jag prova, och så hamnar den bland dina topprecept, du vet de där som man nästan inte vill dela med någon. Så surfa genast in, och botanisera bland våra recept.

Ingredienser till 4 – 6 personer:

6 -8 äpplen, det här är en äppelkaka, så du kan gärna hälla i mera äpplen om du vill. 6 – 8 är det minsta. Allra helst ska du använda syrliga äpplen. Det finns ett landskapsäpple i Dalsland, Oranie som är lite syrligt, som du med gott samvete kan använda, då blir du riktigt lokal. Men jag har letat efter detta utanför Dalsland, och ännu inte hittat det, så du få välja ett annat syrligt äpple. Ingrid Marie föreslår jag då. Det är givetvis helt upp till dig att välja äpplesort, Har du fördelen av att ha en trädgård med äppleträd, då är det bara att hämta.


1 dl sötmandel eller mandelflarn. Köper du flarn i butiken så brukar de ligga i 50 grams förpackningar, ta då två.
50 gram smör
1 matsked vetemjöl
2 matskedar mjölk
1 deciliter socker

Gör så här:

Börja med att smöra in din form, som bör vara 20 * 30 centimeter.
Skala och klyfta din äpplen. Du kan gärna ställa äpplena i ugnen i några minuter. 225 grader.


Toscatoppningen

Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och mjölk. Sist häller du i dina mandelflarn, eller om du hackar mandel, så ska den också i nu. Passa dig så att du inte bränner detta. När du har en lagom mjuk smet, så fördelar du det över dina fina äpplen. Sedan ska det in i ugnen i cirka tjugo minuter på 225 grader. När det börjar ta färg så är det dags att plocka ut härligheten. Låt den svalna lite, tänk på att det är varmt socker, och det kan hålla sig väldigt varm länge. Du ska servera kakan ljum. Du kan välja om du serverar med vispad grädde eller vaniljsås.

Täcke av sockerkaka
Vill du nu göra, som jag tänkte göra nästa gång, så har du ett fint recept på sockerkaketäcke här:

Ingredienser:

  • Smör 75 gram
  • Mjölk 1 deciliter
  • Ägg 2 medelstora
  • Strösocker 2 deciliter
  • Vaniljsocker 2 teskedar
  • Vetemjöl 3 deciliter
  • Bakpulver 1,5 teskedar

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker till en slät smet. Smält smöret och rör i detta tillsammans med mjölken. Blanda i en annan bunke vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, och häll i det i smeten. Du rör bara i det, så att du inte tappar all luft som du vispat i. När du har en slät och fin smat, så lägger du den över dina skalade äpplen i formen. Därefter skapa du toscatoppningen, och häller den över sockerkakesmeten. Sedan in i ugnen i cirka 20 minuter i 225 grader. Här får du ha lite koll, sockarkakan brukar bara vilja ha 175 grader i tjugo minuter, du får sänka värmen efter halva tiden. Känn med en sticka, är den torr är ditt mästerverk klart. Ta ut kakan och låt den svala. Den här skulle jag servera med vaniljsås, gärna vispad, när kakan har svalnat lite.

Äppelkaka
Äppelkaka från Åmål

Gå till Dalslands sida.

Sockerkaka med äpplen

Sockerkaka med äpple
Det här kan nog betraktas som en ganska vanlig äppelkaka. Har du grundreceptet så kan du variera exakt så mycket som du vill. Ta detta som ett grundrecept, med dessa ingredienser. Du lägger allt i en springform, och så bakar du av. Mumsigt på kort tid:

Ingredienser till din äppelkaka

50 gram smör
2 ägg
1,5 deciliter vetemjöl
1,5 deciliter socker
0,5 tesked bakpulver
1 tesked vaniljsocker
0,5 tesked kanel
3-4 äpplen

Två eller fyra äpplen?

Det går att ha i två äpplen, men jag tycker att ska det kallas äppelkaka, då ska det finnas rejält med äpple i. Nu kallas den här i och för sig för sockerkaka med äpple. Du väljer hur många äpplen du vill plocka i.

skapa din sockerkaka med äpplen så här:


1) Börja med att sätta ugnen på 175 grader
2) Knäck äggen i en skål, häll i sockret, och vispa några minuter tills du får en jämn och fin smet.
3) Blanda övriga torra ingredienser väl, och sikta sedan ner det i din äggsmet. Nu ska du absolut inte vispa, du ska enbart röra din smet, Den luft du vispat i socker och ägg, ska du försöka behålla, då blir sockerkakan luftigare.
4) Ta nu fram din springform, cirka 24 centimeter i diameter brukar bli utmärkt. Smöra och bröa formen, så häller du i din fina smet, vänta en liten sekund, så att smeten hinner bre ut sig i hela formen.
5) Skala eller åtminstone klyfta dina äpplen, tag bort kärnhus. Sedan trycker du in äppelklyftorna, exakt så många som du vill ha i. Du bestämmer själv när det är lagom.
6) blanda socker och kanel, strö det sedan över din sockerkaka.
7) Hyvla smöret och lägg det som ett tak över äpplen och smet.
8) Ställ i formen i ugnen, som du nu har på 175 grader, ungefär. Det tar omkring 45 minuter att baka din fina sockerkaka med äpplen. Du känner med en sticka om den är klar.
9) Låt kakan svalna något innan du serverar den. Skär upp den i lagom stora delar, plocka undan två och ställ i ett skåp, som du kan ha för dig själv, senare. När du serverar den här goda äppelkakan så lär den försvinna rasande fort. Du kan servera med en bit glass, eller vaniljsås. Det senare är det vanligaste. Serverar du med glass, så ska kakan vara lite ljummen.

Lämna ett svar