Blekinge

Skrevs den av

Blekinge – Sveriges Trädgård

Blekinge, Sveriges trädgård, säger många. Besök landskapet och njut av dessa natur, dess hav och en massa annat, Finner du en ekoxe, så har du sprungit på landskapsdjuret. En ståtlig EK, och du har även funnit landskapsblomman. Vad du ska äta, det får du avgöra själv, men landskapsrätten är ärtsoppa enligt Sveriges kökschefers förening. Jag skulle tro att många har fått ärtsoppa vid något av alla de regementen som funnits i landskapet. KA2 i Karlskrona liksom KÖS Karlskrona Örlogsskolor. I Ronneby fanns F17 Blekinge Flygflottilj. Idag finns väl bara flyget kvar i Ronneby. Åter till Landskapsrätterna, i ICAs bok finns det Sjömansbiff som landskapsrätt i Blekinge.

Landskapsäpple som är Melonäpple
Med ett vitt fast fruktkött och antingen helt rött skal eller röda strimmor som framträder på solsidan, så är Melonäpplet den sort som finns i de flesta trädgårdar i Blekinge. Man diskuterar ännu äpplets ursprung, Sverige eller Tyskland. Den som väntar på något gott brukar man säga, så är det med melonäpplet, det skördas normalt inte förrän i november, och blir då ett utmärkt vinteräpple, som med sin smak, svagt syrligt, passar utmärkt till vinterns äppelkakor.
Landskapsfågel: Nötvecka. Det är en kraftigt byggd fågel med ganska stort huvud, och lång rak näbb. Översida är blågrå. Tittar du i ögat så finner ett svart sträck som går genom ögat.
Landskapsfisk: Torsk. Det här har länge varit en av de viktigaste arterna för det svenska yrkesfisket. Den lever normalt i ner till 200 meters djup. När den är på jakt kommer den upp till grundare vatten.
Landskapsträd och Landskapsblomma. I Blekinge har man samma landskapsblomma och landskapsträd, nämligen Ek. Detta oerhört pampiga träd, som har haft stor betydelse för hela landet, då det är ett utmärkt material att bygga skepp på. Det beror på att eken växer långsamt och bygger på sig ordentligt. Trädet blir i Sverige omkring 30 meter högt, nere i Europa kan det nå höjder av 45 meter. Ofta tar det omkring 150 år för en ek att bli avverkningsmoget, men det kan växa i ytterligare över 800 år. Det finns ekar som passerat tusen år.

Besöksmål:


Ska du besöka Blekinge på riktigt, så tycker jag du ska skaffa dig ett sommarkort. Med detta kort, som kostar 739 sek för vuxen, så åker du på all kollektivtrafik i hela Blekinge, med tåg buss eller båt. Är du senior eller student får du 25% rabatt, och är ni två som köper sommarkortet tillsammans så får ni ytterligare 25% rabatt. Det blir nästan gratis. Dessa uppgifter gäller för 2020, och jag har ännu inte fått bekräftat att man fortsätter med sina fina erbjudanden även 2021.

Bekräftat av Blekingetrafiken:
Jag fick alldeles nyss en bekräftelse av Blekingetrafiken. Sommarkortet kommer att finnas även 2021. Så plocka genast fram kartan och börja planera. Jag fick ingen uppgift på säljstart, men det gäller för tiden mellan 2021-06-14- 2021-08-15. Det kostar samma som för 2020, nämligen 739 sek, och jag utgår ifrån att det är samma rabatter för studenter och seniorer.

Skärgården gör att det finns ganska mycket att göra i Blekinge med anknytning till havet. Vill du vandra, så är landskapet i stort sett skapat för sådana härliga utflykter.

Vill du ta i ordentligt så letar du upp Blekingeleden, tar på dig vandringskängorna och njuter i 27 mil, fördelat på 15 etapper. Det finns flera härliga vandringsleder i landskapet, kika in på Visit Blekinge för mera info.

Som om det nu inte skulle vara nog, så har du fem olika städer i landskapet, där var och en är väl värt var sitt egna besök. Börja med Olofström, som ligger längst i Väster, staden med 237 sjöar. Passar således dig som gillar att fiska och paddla. Sölvesborg ligger där ståtligt på Listerlandet, omgiven av bokskogar och hav. Karlshamn, det var här Karl-Oskar och Kristina, utvandrade ifrån i Vilhelm Mobergs roman med samma namn. Numera står de staty vid utloppet. Ronneby, som jag tror är mest känt för sitt Ronneby Brunn, där du än idag kopplar av och dricker ditt hälsovatten. Längst i öster hittar du Karlskrona, den gamla örlogsstaden där Rosenbom ännu står och vaktar utanför Amiralitetskyrkan.

Blekinge-kändes. Rosenbom som står utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona, sedan åtminstone slutet av 1700-talet. Just denna är en kopia, gjord 1956 av Hästö-Kalle. Originalet finns inne i kyrkan.