Dalarna

Skrevs den av
Dalarna - Swemester
Dalarna – Swemester

Länsbokstav; Kopparbergs län vilket var i stort sett dalarna. W i vissa fall WA.
Landskapsträd: Ornäsbjörk, Betula pendula, är en sort som kommit fram genom en spontan mutation av vårtbjörken, och det har gjort baden djupt flikiga. Det här trädet upptäcktes av Hans Gustav Hiort, som var stamfar till adelsätten Hiort af Ornäs. Ornäsbjörken upptäcktes först i den lilla orten som givit den namnet, Ornäs, en ort som ligger knappt en mil utanför Borlänge och lite drygt en mil från Falun. När så Hans Gustav träffade på Carl von Linné och försökte beskriva björken för honom, så önskade han få sig tillsänt ett exemplar, det gick inte under hans livstid, Carl von Linnés son, som också hette Carl von Linné och efterträdde sin far som professor i botanik och medicin vid Uppsala universitet. Det var den yngre som namngav ornäsbjörken med sitt latinska namn år 1781. Namnet blev, som jag redan skrivit, Betula Pendula. Ornäsbjörken består enbart av honblommor och kan därför inte föröka sig på egen hand, man måste föröka den med hjälp av sticklingar. Den mest berömda Ornäsbjörken står inte i dalarna, som man kan tänka sig. Nej, i stället är den placerad i Örebro, som Sveriges riksträd, men det ska finnas ett riksträd i varje landskap i Sverige.

Landskapsblomma: Blåklocka. Toppar enligt den lista som bergianska trädgården publicerade år 1909. Det finns dock en hel del protester mot detta och många menade att ängsklockan var den rätta landskapsblomman för dalarna. Numera har man som en kompromiss börjat räkna båda blommorna som landskapsblommor, då båda tillhör släktet Campanula, men i det släktet finns det ytterligare åtta vildväxande arter i dalarna.
Landskapsdjur: Berguv, som är en av Europas största ugglor. Man känner lätt igen berguven med sina örontofsar. Det finns inte så många kvar, i hela dalarna finns det omkring 20 häckande par, där många har häckat i Falu koppargruva.
Landskapsfågel: Berguv
Landskapsfisk: Elritsa, är en liten genomskinlig karpfisk, som blir omkring 14 centimeter lång. Genomskinlig är kanske att ta i, den är ofta olivgrön, och den trivs väl i strömmande syrerikt vatten. Den finns i de flesta lämpliga vattendrag i Dalarna.
Landskapsäpple: Tunaäpple, åter var det konkurrens när något skulle utses i dalarna, men efter ordentliga diskussioner togs Tunaäpplet fram som landskapets äpple, framför alla andra. Det här äpplet har sitt moderträd i Islingby utanför Borlänge, där det ibland råkar ut för åsikter om att trädet ska fällas för att ge plats för industrin. Än så länge har protester hjälpt äppelträdet att överleva. Äpplet har en frisk och syrlig smak, passar utmärkt at äta, men syrligheten gör att äpplet passar minst lika bra i olika äppelkakor. Har du ett sådant träd på tomten så vet du att du ska skörda äpplen i slutet av oktober, och förvarar du äpplena rätt, så kan de räcka över hela vintern.
Landskapssten: Dalaporfyr kallas även Älvdalsporfyr och är en hård vulkanisk bergart som varierar från svart till röd. Man började redan 1789 att bryta porfyr i Älvdalen och tillverkade sarkofager, gravvårdar och trädgårdsurnor, men även småsaker som smöraskar, saltkar och smycken. Idag anses föremålen ha ett ganska högt värde, då de sällan ropas ut på olika auktionsverk.
Landskapsinsekt: Violettkantad guldvinge
Landskapsrätter: Det finns flera, enligt Sveriges kökschefers förening utsåg man Älgbiffar med örtstuvad majrova, lingon och kantareller på stomptallrik som landskapsrätt 1999. ICA har senare lagt till Rårakor med Fläsk.

========================

Dalarna välkomnar alla


Det kan jag med gott samvete påstå. Det finns något för alla, för barnen, för vuxna, för kulturen, för idrotten, för romantiken, och för de som bara vill sätta sig på balkongen och njuta av Siljan.

Tre Dagstidningar


Vad jag kan hitta, så finns det tre dagstidningar i Dalarna. Dalabygden, Dalademokraten och Dalarnas Tidning, den senare en sammanslagning av Falukuriren, Borlänge tidning, Ludvika Tidning, Mora Tidning och Södra Dalarnas tidning. Gå in på någon av tidningarna för att ta del av de senaste lokala nyheterna.

Dalarnas sevärdheter

Besöksmål DalarnaMycket av riksintresse förknippas med Dalarna. Konstnärer som Anders Zorn och Carl – Karin Larsson har givetvis egna platser, som ska besökas. På senare tid har man plockat fram Dalhalla, en helt underbar plats för konserter. Slå Dalhalla på YouTube, och du finner massor med olika artister som besökt scenen. Andra sevärdheter är Falu Koppargruva, och skidbackarna i Sälen, Kläppen och Romme. Givetvis ska du ta dig till vasaloppsmålet i Mora, och promenera de sista meterna i Vasaloppsspåret in under målskynket. Då kan du skryta med att du gått i mål i Vasaloppet, om du än inte har åkt hela sträckan. Långbryggan i Rättvik, och när du ändå är i området kring Siljan, så tar du dig till Leksand, där du strax utanför finner på Leksandsknäckebröd. Smyg in på gården och in i butiken, fyll på lagret av gott knäcke. Så har du definitivt en bit Dalarna med dig hem. Till de lite mindre kända hör Axel Munthes hem Hildasholm. Han är väl mera känd för sitt boende i Italien, på Capri, huset San Michele.

Dalarnas största stad ärFalun, som dessutom är residensstad, har både högskola och regemente. Det senare var ett infanteri som verkade 1625 – 2000, då som I13 eller Dalaregementet. Det lades ner i den allmänna förvirringen, och har nu återuppbyggts, sedan i år, 2001. Det staden är mest känt för är sin Koppargruva, den som satt färg på Sverige, med sin Faluröd. Det är gruvan som även ligger till grund för att vara ett världsarv.

HildasholmLägger man till Munthes Hildasholm, så är det med all säkerhet betydligt flera som känner till detta. Det var Axels kärlek till Dalarna som gjorde att det nygifta paret, Axel och Hilda Pennington Mellor, som gifte sig i London 1907, hamnade i Dalarna. Det var Hilda som önskade sig ett sommarhem i trakterna av Siljan. Så blev det, bygget av Hildasholm påbörjades Våren 1910 och på hösten 1911 stod den vitputsade byggnaden klar. Den har en anrik historia, men det som är mest anmärkningsvärt var priset. Hela bygget gick loss på 40 000, lite drygt 2,2 miljoner i dagens penningvärde. Det är trots allt ett tvåvånings stenhus med minst 14 rum. Idag får du väl ett Atterfallshus för den summan, om du har tur. Men så var ju Hildasholm en bröllopsgåva från Axel till nya frun Hilda Pennington Mellor.

VasaloppetDet hela började med att den svenska kungen Gustav Vasa blev jagad genom Dalarna, från Mora och blev upphunnen i Sälen. 1922, skrev en av lokalredaktörerna, Ander Pars, om att arrangera ett lopp, från Mora till Sälen för att fira 400-årsminnet av Gustav Erikssons befrielsegärning. Man tog in anmälningar och den 19 mars 1922 hålls det första Vasaloppet. Från Mora till Sälen. Men faktum var att den kommande svenske kungen Gustav Eriksson, senare Vasa, blev upphunnen i Sälen av svenska skidåkare, som berättade om Stockholms blodbad som ägt rum någon vecka innan, och att dalkarlarna nu samlade sig för att ställa sig bakom Vasa, när han nu skulle återta landet från den danska överheten. Det blev krig mot Dansken igen, och det tog drygt två år innan det var över. Då kunde Gustav Eriksson väljas till svensk kung vid Riksmötet i Strängnäs, den 6 juni 1523. En av anledningarna till att vi firar nationaldag den 6 juni. Vasaloppet, som kom till 1922, har fram till idag haft omkring 1,5 miljoner skidåkare som åkt sträckan mellan Sälen och Mora, en klassiker på nio mil.

Kollektivtrafik

I Dalarna är det Dalatrafik som har hand om det kollektiva resandet. Du hittar biljetter för bussar och tåg på samma ställe. Personligen tyckte jag priset var något högt. Vi åkte några mil, mellan Vikarbyn och Mora, för den nätta summan av 64 kronor per person. Vi är pensionärer och det blev ingen rabatt, så som det brukar vara hos många. Till detta har man indelat i zoner. På andra ställen (Stockholm och Gotland bland annat) har man tagit bort zoner och låter biljetten gälla en tid i stället. Nåväl, det gick ganska smidigt då vi åkte. Å andra sidan, åker vi tåg på den längre sträckan Rättvik – Mora, så kostar det oss en hundralapp exakt, för två pensionärer. Det fanns andra alternativ, också.

Inlandsbanan

Detta trevliga färdsätt tar sin början i Mora, eller egentligen kan du börja redan i Kristinehamn i Värmland. Sedan kan du lugnt sitta kvar hela vägen upp till Gällivare, en sträcka på omkring 130 mil, om du nu kliver på i Kristinehamn. Ska du resa så så långt så kommer du nog att spara en hel del pengar genom att skaffa tågluffarkort eller Swedrail, som då gäller både på inlandsbanan och Norrtåg, där du kan åka söderut via den svenska östkusten. Och hela vägen upp till Kiruna. Längst söderut blir Sundsvall.