Besöksmål Dalarna

Skrevs den av

Dalarna har massor med besöksmål. Här är några.

Carl Larsson Gården
Det här är nästan som att det är ursprunget av Sverige. Carl och Karin satte sin prägel på gården, där Karin var den kreativa och pyntade och planterade. Carl höll sig i bakgrunden, men plockade fram sitt stativ och målade det vackra han såg. Minste en gång i livet måste man besöka denna oerhört vackra del av Dalarna.

Zorngården
Konst och Dalarna verkar höra ihop på något sett, och det är klart. Två av Sveriges bästa konstnärer på nästan samma plats, det kan inte bli annat än bra. Jag vet inte hur ofta de båda möttes Carl och Anders, men de bodde ju bara tio mil från varandra, och var nästan i samma ålder, Carl sju år äldre än Anders. Så något möte lär det ändå ha blivit, hoppas jag. I Mora finns numera ett museum av Anders Zorns alster, minst lika njutfullt som de tavlor som finns på nationalmuseum i Stockholm.
Hildasholm i Leksand
Axel Munthe var livmedikus för drottning Viktoria, och de tillbringade mycket tid tillsammans, främst i Italien. På något sätt lyckades Axel då ändå finna på Hilda Pennington-Mellor från England. Axel köpte eller skapade Hildasholm i Leksand, där Hilda då bosatte sig och väntade på Axel. Det sägs att Axel vid tillfälle besökte bostaden, men mestadels höll han sig därifrån. Det blev Hilda som skötte allt, till och med uppfostrade parets båda söner. Axel höll mestadels till på Villa San Michele på Capri i södra Italien.
Vasaloppet
Jag vet inte om man kan sätta upp detta som besöksmål, det handlar egentligen bara om första veckan, numera, i mars, och själva Vasaloppet går av stapeln den fösta söndagen i Mars. Men det finns ett museum, och målställningen står kvar året om. Så du kan ställa dig under skylten “ I fäders spår – för framtids fegar” Det är ju alltid något man kan skryta med.
Dalhalla
Ur ett kalkstensbrott så har man byggt en fantastisk utomhus scen, som fylls med en hel del uppträdanden varje sommar. Titta in på deras hemsida, och välj vad du vill se.
Vikarbyn
Kanske inte det absolut första man tänker på i Dalarna. Men här ska du bo på ett Bed&Breakfest, Backlunds boende i Vikarbyn. Du har alldeles underbara små rum, och framförallt har du en balkong, där du slår dig ner på kvällen, med en kaffe eller ett glas vin (vinet tar du med dig själv) och så njuter du av utsikten över Siljan.
Fricks konditori i Rättvik
Klassiskt konditori, där du får lov att frossa i alla godsaker som man skapar på plats. Det är väl kanske inte helt gratis, men så skapar man riktiga mästerverk, med riktiga råvaror, så det får ta sig en tur i plånboken, det är värt varje liten krona.

Dalahästar på utställning. Dalarna.
Dalahästar på utställning. Dalarna.


Dalahästarna
Jag kan ju inte undgå dessa små varelser som glatt föds upp i den lilla byn Nusnäs, strax söder om Mora. Det finns två konkurrerande tillverkare på plats, du kan besöka båda. Till detta finns det en ljuvlig butik, där du köper med just din favorithäst hem. Skulle du inte gilla hästen, så finns det numera både dalatupp och dalagris.
Leksands knäckebröd
Det här kan du säkert hitta i din lokala butik, men det är ändå ganska skojigt att besöka själva bageriet. Tyvärr har man, vad jag känner till ingen visning av tillverkningen. Däremot finns det en butik, bageributik, där man säljer sina produkter. Det är väl värt ett stopp i den butiken.
Leksands kyrka
Den här vackra kyrka kan du besöka samtidigt som du besöker Hildasholm, de ligger nära varandra. Leksands kyrka är berömd för sin vackra lökkupol, den som tillkom efter en brand i kyrkan 1709. Grunderna i kyrkan ska komma från tidigt 1200-tal.