Dalsland – Tillbaka till Naturen

Skrevs den av

Om Dalsland skriver man ofta “Tillbaka till naturen”, det är ett uttryck som stämmer ganska ofta, för det mesta du erbjuds i landskapet handlar om natur. antingen på vatten eller i skogen.
Länsbokstav: O eller OA eller OB. Dalsland hade ingen egen bokstav utan det blev tillsammans med Bohuslän och Göteborg, det som idag är Västra Götaland.
Landskapsblomma: Förgrätmigej.
Landskapsfisk: Hornsimpa. Det här är en speciell fisk för Dalsland, bara dess utseende får en att rygga till, då den har fyra stora knölar på ovansidan, och den sägs ha Sveriges taggigaste fiskart. Hornsimpan lever i djupsjöar och i Östersjön. I Dalsland har man funnit fisken i cirka 20 olika sjöar. Där blir fisken bara omkring 10 centimeter, i Östersjön kan den bli omkring 35 centimeter. Man har dock funnit Hornsimpa i Vättern, som haft en längd av 24 centimeter.
Landskapsträd: Den vackra Lönn är landskapets träd. Med sin ålder, kan bli upp över 150 år, bildar den ofta ståtliga kronor, som brer ut sig. Lägg därtill att den skiftar färg, från det gröna till höstens alla färger, gula, bruna och röda. I äldre tider använde man lönnens löv till djurfoder. Man kunde också plocka ur saven under våren, en sav som var söt och som man kunde koka socker av. Veden lujusa färg lockade hantverkare av olika slag, det blev möbler, musikinstrument, faner och parkettgolv.
Landskapsdjur och Landskapsfågel: Korp: En livskraftig fågel som ökar sitt bestånd, inte bara i landskapet utan i hela landet.
Landskapsrätter: Gäddfärsbiffar med örtgräddsås enligt Sveriges Kökschefers Förening 1999. ICA har ansett att Äppelkaka från Åmål är landskapsrätten.
Landskapsinsekt: Aspfjäril. Denna imponerande fjäril, som kan ha en vingbredd på upp till 10 centimeter. Du har man stor sannolikahet sett fjärilen, då den ofta finns på småvägar och i skog med Asp. Aspfjäril har en mindre utbredning, i Danmark är den utdöd, och i Norge har den en mycket begränsad utbredning. Den valdes till Dalslands landskapsfjäril, för här har den bsät utbredning och fäste. Ska du titta närmare så besök landskapet i midsommartid, då den ofta är som mest synlig.
Landskapsäpple: Oranie, detta äpple har odlats ganska länge i Dalsland. Du ska nu inte bara titta efter äpplet, det är blomningen som ska vara något enormt vackert. Själva äpplet ska du bara äta eller använda i goda äppelkakor. Äpplet har en god balans mellan syra och sötma. Du skördar i slutet av september, och smaken bibehålls tyvärr bara några veckor.

Om Dalsland

Dalsland förknippas ofta med naturen, och det blir ganska självklart när man besöker det lilla landskapet väster om Vänern och strax innan Norge. En hel massa fina vattendrag och vandringsleder finns i landskapet.Ta dig en tur på Dalslands Kanal, en tur på ganska exakt fem timmar där du i sakta mak tar dig fram på kanalen, och tar rälsbussen tillbaka. Du kan utgå från Bengtsfors eller Håverud. Det är en perfekt dagsutflykt, vill du åka på sommaren gå in och boka din plats. Kliv på och njut.
Fiske och kanotutflykter är givetvis sådant som lockar, liksom att vandra. Det finns ett antal fina vandringsleder av olika svårighetsgrader som du kan pröva på.

Skogsbad

Ett nytt fenomen som jag stötte på i landskapet är Skogsbad, och att bo i glashus. Skogsbad är det en japansk forskare som kommit på, han heter Qing Li och han har kommit på ett samband mellan människans harmoni och träden, framförallt barrträd, påverkar varandra. Om du kramar ett barrträd, så utsöndrar det till sitt försvar fytoncider, det är någon form av luktämnen som aktiverar människans immunförsvar och stimulerar till självläkning. Kroppens naturliga försvarsceller i de vita blodkropparna ökar. Efter tre dygn i skogen har dessa försvarsceller ökat med 52 % och cellerna fortsätter att vara mera aktiva upp till 30 dygn efter skogsbadet. Så det är bara att traska iväg till närmaste skog och skogsbada, det kan bli speciellt i Dalsland, med alla sina fina skogar.
Jag tror i och för sig att du märker detta. Så fort du kommer ut i skogen, så mår du genast bättre, det behöver inte vara i Dalsland, det kan vara hemma hos dig, i närmaste skog, helst barrskog. Om du inte redan idag gör det, ta dig ut i skogen en stund varje dag, så kommer du med stor säkerhet att må betydligt bättre.

Bland de fem kommuner som finns i landskapet hittar du massor av grejer att göra. Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmåls kommuner. Klicka på respektive för att hitta mera grejer, eller så klickar du på rubriken nedan, så kommer du direkt.

Här hittar du allt vi skrivit om Dalsland

Vackra skogar och vatten i Dalsland