Besöksmål i Dalsland

Skrevs den av

Fengersfors Fröskogs lanthandel:


Fengersfors Fröskogs lanthandel. En lanthandel där du hittar dina lokalodlade grönsaker och annat gott från bygden.

Akvedukten i Håverud


Akvedukten i Håverud. Drygt 33 meters lång plåtränna lockar tusentals besökare varje år. Kanske inte enbart för plåtrännan, utan för det fenomen att här möts Järnväg, vattenväg och landsväg. Det var en knepig mötesplats och det funderades ganska mycket hur man skulle lösa problemet med att passera Håverud, Strömmen i Håverud var stark, och de förslag som låg förkastades. Nils Ericson kopplades in och hans förslag var en drygt 33 meter lång plåtränna, sammanfogad med 33 000 nitar, ett bygge som än idag håller, 150 år efter byggandet och invigningen 1868.

Not Quite


Not Quite Fengersfors, här finns sedan 2002 ett levande kulturcentrum, där konstnärer och hantverkare har fått sina ateljéer och verkstäder. Det hela mynnar givetvis ut i konsthallar och gallerier, allt finns i det gamla bruket i Fengersfors, och allt är värt ett besök.

Baldernäs Herrgård


Baldersnäs herrgård. Här fanns tidigare bruksherren Carl Fredrik Waerns, som hade ett starkt intresse för engelsk parkkultur, sådant kan du uppleva på Baldesnäs. Liksom du kan sova och äta med hög klass. Antingen gör du allt eller bara en del. Besök i vart fall Baldersnäs.

Resa på Dalslands kanal


Dalslands Kanaltrafik. Det finns många olika turer, oavsett vilken du väljer så glider du fram på kanalen och bara njuter. Eller så kan du sätta dig och ta in en god lunch, med kanske en passande dryck. Ett tips, boka i god tid, framförallt om du kommer sommartid och helg.

Pilgrimsleden i Dalsland


Pilgrimsleden i Dalsland: En av många vandringsleder i landskapet, denna börjar i Vänersborg och slutar omkring tio mil norrut, i Åmål. Leden introducerades redan år 1050, men Gustav Vasa förbjöd den 1550. Man kunde ju inte ha en katolsk tradition i ett land med protestanter, det som Renässanskungen föredrog.