Gotland

Skrevs den av

Besöksmål på Gotland

Badplatser på Gotland

Almedalsveckan

Gotland i dimma
Besöksmål på Gotland

Länsbokstav är I
Landskapsblomma: Murgröna eller Rindi som den heter på Gotländska. På engelska blir det Ivy.
Landskapsträd: Idegran
Landskapsrätten är Marinerad lammstek med säsongens grönsaker enligt Sveriges kökschefers Förening 1999. Enligt ICA är det saffranspannkaka som är landskapsrätten.
Landskapsäpple: Stenkyrke: det sägs att denna äppelsort når sin fulländning på ön, där det har odlats i många trädgårdar i över 200 år. Det ska ha sitt ursprung i Stenkyrka socken på den nordvästliga delen av ön. Trädet växer långsamt, och blir ganska stort efter en tid. Det är anledningen till att det inte odlas av fruktodlare, utan enbart för hushållsbehov. Äpplen kan båda ätas som det är och användas i hushållet. Det skördas sent i oktober, å andra sidan håller det sig utan problem ett bra tid in på nyåret.
Landskapsdjur är Igelkott eller som gotlänningen säger, pinnsvain. På den gotländska flaggan vajar det en vädur, som då många kan tro är det gotländska landskapsdjuret.
Landskapsinsekt: Riddarskinnbagge eller på gotländska Körkmack. Vill du se den i verkligheten ska du ta dig till en kyrka, helst en med tjärmålade portar. Där på den södra väggen samlas det ofta körkmackar, ofta ganska många.
Landskapsfågel: Halsbandsflugsnappare, denna fågel häcker på både Öland och Gotland. På vintern flyttar den till Kongobäckenet, mellersta Afrika.
Landskapsfisk: Piggvar: det har har länge varit en bifångst för fiskarna, men har på senare tid blivit en huvudfisk. De som kan tillaga fisken, och de som äter, säger att det är underbart gott.

Igelkott - Gotlands landskapsdjur
Igelkott – Gotlands landskapsdjur

Om Gotland

I Östersjön, stort besöksmål. Ta dig hit: Enklast tar du färja från antingen Nynäshamn eller Oskarshamn, ibland på sommaren Västervik. Det är för närvarande DestinationGotland som trafikerar. Surfa in på deras hemsida, så hittar du säkert en lämplig tur, där kan du även boka biljetter på färjan, eller se turlistan och se vilka rabatter du kan nyttja. Är du folkbokförd på Gotland, så nyttjar du Gotlandsrabatt, från den dag du blir folkbokförd på ön. Idag kör man med snabbfärjor, och turen tar lite drygt tre timmar, ofta kör man på dagtid, på sommaren kan det bli någon tur även på natten, men det är för att hinna med alla om vill åka. På färjan kan du ta med dig bil, husbil och vad du nu vill ha med dig.
Visby har flygplats, vilket gör att du kan ta flyget från många platser i Sverige. Arlanda, Bromma, Göteborg,
På Gotland finns ett ganska hyfsat kommunalt busstrafiknät. Titta in på hemsidan för mera info. Efter en del strul inledningsvis med nya operatören, Bergkvarabuss, så ser det numera ut som om det fungerar. De flesta bussar kommer, som de ska.

När ska man besöka Gotland?Frågar du mig, så ska du definitivt undvika juli. Då är det trångt och det kan uppstå köer i trafiken. På Gotland är det kö om tre bilar väntar vid ett trafikljus. Nej ta den bästa tiden, gillar du grönt, då ska du komma i maj. Då behöver du inte ta med dig badkläder, det är kallt i vattnet.
Vill du bada, också så är det andra halvan av augusti och stora delar av september som är ljuvliga månader, dels för att du får plats, det är knappast några köer, men framförallt att du kan glida i havet utan att frustrera. Havet är uppvärmt ordentligt, till och med en badkruka brukar kunna hoppa i utan problem. På hösten har du dessutom allt som växter att njuta av. Visserligen finns det jordgubbar och färskpotatis från midsommar och framåt, sparrisen brukar vara klar i maj. Men du har hela skogen fulla av lingon och blåbär. Varför inte prova gutarnas egna bär, Salmbär. Du finner dessa bär ofta på hällmark, och i dikeskanter. Av salmbären gör du underbar salmbärssylt, som du sedan använder till din saffranspannkaka och lite vispgrädde.

Vad gör man på Gotland?


Det finns massor till alla, vill jag påstå, framförallt på sommaren, då ön verkligen skiner upp och det öppnas grejer i var och varannan lada på ön. Loppis, kafé eller restaurang är det som det finns mest av, men även utomhusteater, och inomhusteater. De flesta smakriktningar tillgodoses. Titta på vår sida om besöksmål på Gotland, så finns du med all sannolikhet något att underhålla dig med.
Eller varför inte bara nöja dig med att hyra ett sommarhus, ta dig ner på stranden och njuta av det klara fina vattnet som ofta bjuds på. Ett otal sandstränder finns runt om på ön, och även på Fårö. Badplatser på Gotland hjälper dig att finna din favorit.
Behöver du vandra, så har vi en sida om detta, Vandra på Gotland. Men det behövs kanske inte någon vandringsled, ta dig in till Visby, och spatsera i alla dessa fina gränder på kullerstenen. Du stöter på många vackra byggnader, de flesta med massor av historia. Ett besök på Gotlands museum är ett måste om du har lite historieintresse.

Det största byggnadsverket har fått en egen sida, Visby Ringmur

Visby Domkyrka
Visby Domkyrka