Almedalsveckan

Skrevs den av
Almedalsveckan huvudscen, numera omgärdad av en Gotlandstun.
Almedalsveckan huvudscen, numera omgärdad av en gotlandstun.

Almedalsveckan

Ett av de arrangemang som finns på Gotland är ett arrangemang med många namn. Palmeveckan, politikerveckan, Almedalsveckan och liknande. Det officiella är väl numera Almedalsveckan. Det går ut på samma sak, i den park där förre statsministern Olof Palme en dag i juli 1968, kom till Visby, och ställde sig på ett lastbilsflak vid kruttornet, har nu växt ut så pass att det har fått västverk. Innan pandemin och de två inställda veckorna 2020 och 2021, så var det ganska hysteriskt. Idag är veckan nedbantad till fem dagar, där politikerna får dela på dagar. Men det kallas ännu Almedalsveckan, jag vet inte om man önskar återkomma til en hel vecka, eller hur man tänker sig. Jag har besökt veckan ganska ofta, idag var det ett nytt besök. Vill man höras i mediesverige, då är Almedalen platsen att befinna sig på. Det är ännu som så att varje politiskt parti som har plats i Riksdagen bereds en plats i veckan. Numera en halvdag, och även om man är ensam om talet just den dagen, så tilldelas man ändå bara halvdagen. De övriga får antingen förmiddagen eller eftermiddagen. Har man fått förmiddagen, så får man hålla sitt tal klockan 11.00 och har man fått eftermiddagen så får man talet klockan 19.00.
För 2022 inleddes det hela den 3 juli, då Socialdemokraterna hade sin halvdag. Talet hölls av partiledaren och nuvarande statsminister Magdalena Andersson. Dag två, måndag 2022-07-04, var det Moderater och Vänsterpartister som hade respektive del. Talen hölls klockan 11.00 av Ulf Kristersson och på kvällen var det vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar som talade klockan 19.00.

Almedalsveckan små och stora.
Almedalsveckan små och stora.
Almedalsveckan små och stora.
Almedalsveckan små och stora.


Tisdag 2022-07-05 är det Kristdemokrater och Liberalerna som håller i dagen. Talen hålls av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch och på kvällen är det senaste tillskottet bland svenska partiledare Johan Pehrson. Klockan 11.00 respektive 19.00.Onsdag 2022-07-06 är det en kombination, Sverigedemokrater och Centern, som delar på dagen. Jimmie Åkesson talar klockan 11.00 och på kvällen äntrar Annie Lööf Centerns partiledare talarstolen klockan 19.00
Sist ut denna vecka, som du numera vet är fem dagar är Miljöpartiet, de har förmiddagen och talet klockan 11.00 hålls av språkröret Per Bolund.
Almedalsveckan är en demokratifestival. När man börjar inse vikten av detta ord, så förstår man också att veckan får sina efterföljare. Det är framförallt våra nordiska länder som hänger på. I Sverige har vi ju fått Järvaveckan, I Norge Arendalsuka, I Danmark heter det Folkemödet, och det hålls, liksom det gotländska veckan på Landets största Ö, Bornholm, längst upp på spetsen i Allinge och alltid vecka 24. Almedalsveckan är alltid vecka 27.

Almedalsveckan, man stänger numera av för biltrafik.


Finlands motsvarigheter är SuomiAreenas och hålls i Björneborg. Även på Island har man skaffat sig en demokratifestival, där den heter Lysa.
Tar vi oss över Österjön så hamnar vi i Baltikum, där älskar man sin frihet och ar givetvis skaffat sig demokratifestivaler. I Estland heter den Arvamusfestival, I Lettland heter den Lampa Conversation Festival och slutligen Litauen som kallar sin för Butent Festival.
Går vi neråt Europa, så finns det en i Belgien, Jubel. Men sedan behöver vi kliva över Atlanten till USA, för att hitta nästa, The Great Listening. Men man har skapat en förening, Demokrati Festivalförening som är en sammanslutning av de åtta festivalerna i Norden och Baltikum. Demokratiprosessen är igång överallt.
Nu har jag inte besökt någon av de övriga festivalerna, jag har bara varit i Visby. Där är det fest och glamour, blandat med allvar. Innan pandemin tyckte jag nog att det blev lite väl mycket spektakel, men nu har man sansat sig och tar det lite lugnare, jag skulle vilja säga att demokratin numera står i första rummet, i stället för att visa upp sig till vilket pris som helst. Jag har ingen statistik tillgänglig, men jag kan nog bara visuellt påstå, att det är betydligt färre utställare i år än tidigare, det tycker jag känns bra. Nu är det hanterligt. De som vill synas kommer fram, det går att återigen vara nyfiken. Ock så är kärnan åter kärnan, det vill säga att alla svenskar riksdagspartier kommer till tals.

Till sidan om Gotland

Almedalsveckan, det är trångt lite här och där, ännu.
Almedalsveckan, det är trångt lite här och där, ännu.