Badplatser på Gotland

Skrevs den av

Huvudsidan Gotland

Badplatser på Gotland
Badplatser på Gotland

Badplatser på Gotland. Gotland förknippas ofta med sol och bad. Solen kan jag inte göra så mycket åt, den bara finns där. Men hur är det med öns alla badstränder, känner du till dessa. Om inte, här är en lista med lämpliga badplatser runt om på ön.

Sudersand – Fårö


Troligtvis den mest berömda stranden på Fårö. Den ligger på den nordöstra delen av ön, du åker från färjeläget, och följer landsvägen, förbi kyrkan en bra bit. Det kommer skyltar som visar var stranden finns. I området finns en hel del rastauranger och annat som piggar upp livet.

Ekeviken – FåröDen andra stora stranden på Fårö, lägger på nordvästra sidan. Åk från färjeläget norrut, det är skyltat från stora vägen. Här finns ingen service, bara en ljuvlig badstrand.

Norsta Auren

. Nu vet jag inte om stavningen blev rätt. Men längst upp på Fårö, på Avanäs, ligger denna ljuvliga sandstrand, som ofta är lite svår att hitta till, och därmed har lite mindre med besökare. Det kan vara en av anledningarna till att stranden har ett nakenbad. I övrigt finns det inga som helst faciliteter som försäljning av glass, eller toalett. Ett naturbad således.

Slite

Slite
Mitt inne i samhället ligger denna ganska nya strand.

Åminne


En bit söder om Slite, kommer denna sandstrand fram. Ganska ordentligt tilltagen. I området finns restaurang och kiosk för förnödenheter.

Sandviken – ÖstergarnEn stor vik med en sandstrand.

GryngeLite avskilt ligger denna sandstrand. Här finns ingen servering, bara att njuta av vattnet och din medhavda matsäck.

Sjauster

Lite svår att hitta, men den som letar finner något gott. Om inte annat, så kan du glida in till Sjaustru-kocken och hämta med lite godsaker.

Ljugarn


Hela detta lilla samhälle andas pensionat och bad. Det var här de första turisterna kom, i början av 1900-talet. De hyrde in sig på pensionat och badade och gödde sig hela dagarna.

Herta – När


En ganska liten sandstrand, men naggande god. Ingen servering.

Ihreviken – Ire

Snäckviken – Visby


Den strand som ligger längst bort från Visby, men det kan vara värt att cykla hit. Du belönas med en ljuvlig sandstrand, där under klipporna. Servering finns

Norderstrand – Visby


Den strand som ligger närmast Visby, det tar några minuter med cykel från Innerstan. En bra sandstrand, där du även kan få lite i magen.

Kallbadhuset – VisbyVill du inte lämna Visby, så finns kallbadhuset, det är en brygga, och ingen sandstrand, där du kan ligga och pressa. Vill du pressa får du lägga dig i Almedalen, som gränsar till kallbadhuset. Närbelägna Kallis, tillhör ett av stadens inneställen, där man ibland spelar ganska hög musik, du behöver inte ta med dig egen anläggning.

GnisvärdEn av mina personliga favoriter. Långgrund badstrand, perfekt för barn. Det finns en liten kiosk som har lite kioskvaror, glass och liknande.

Tofta Badstrand


Det här är nog den mest kända stranden, som ligger knappt två mil söder om Visby. Du tar enkelt cykeln och cyklar längs den fina cykelbanan. Uppskattar att du cyklar på cirka en timme. Tänk dig motion och bad på samma resa. På tofta finns några ställen där du kan plocka in din lunch.

FröjelSandhamn heter badplatsen, en sandstrand, och ibland lite gräs. Det finns servering av enklare slag. Å andra sidan, tar du dig upp mot väg 140 å finner du på Fröjel Resort, där man har Balders krog, och där kan du få så att de frestar de flesta gommar. Prova gärna den.

Nisseviken – Havdhem


En långrund sandstrand i en vik, detta gör att det oftast är den varmaste badplatsen på Gotland. Även badkrukor brukar kunna hoppa i.

Burgsvik


Du kan ofta bada i hamnen, eller strax väster om själva hamnbryggan.

Vändburgs hamn – HamraLängst ner på den sydöstra delen av ön ligger denna hamn, där du lite norr om hamnen hittar badstranden. Blir du hungrig, så finns det inte så mycket just här. Men sätt dig på cykeln och trampa några kilometer, mot kyrkan, så finns du strax efter Hamra Krog. Väljer du vägen söderut, så finns du inom kort Pensionat Holmhällar, ett riktigt klassiskt pensionat med husmanskost och annat gottis.

En del träsk eller insjöar bjuder på bra badplatser, här är några:


Tingstäde träsk
På vägen ut mot Fårösund ligger detta träsk, den största insjöbadplatsen på ön. Här är det ofta varmt i vattnet.
Sigvalde träsk
Lite avskilt, i Etelhem ligger detta träsk, som blir mer och mer populär för varje år som går. Ingen servering.
Lojsta träsk
Här kan du både ta dig ett dopp och hyra en kanot och ta dig runt någon av de tre småträsken, Rammträsk, Lillträsk och Broträsk.

Badkollen
På många badplatser runt om på ön har man lagt ut bojar med termometer, som man läser av. Vill du veta hur varmt det är på din badplats, kolla denna länk, så vet du snart svaret.

Till Gotland huvudsidan