Besöksmål på Gotland

Skrevs den av

Besöksmål på Gotland

Gotland Huvudsidan


Gotland Huvudsidan

Här kommer vi att plocka in allt du kan besöka på ön, med behållning. Varje liten grej har sin nisch, och vill du vara säker på öppettider och annat, besök gärna besöksmålets hemsida.

Lummelundagrottorna
Kan det vara öns mest kända besöksmål? Jag skulle tro det. I slutet av 1950-talet var det några skolgrabbar som fann denna droppstensgrotta, som idag inte enbart är ett besök i grottan. Här kan du stanna ganska länge, det finns butik, fik och en del annat.

Gotlandståget
Det är knappt man kan tro det, men det finns faktiskt ett tåg på Gotland. Inga snabba fjärrtåg, detta tåg gör som alla andra gutar tar det med ro, och njuter av lugnet. Titta gärna in på hemsidan, och boka in en tur.

Kneippbyn
Familjeparadiset strax söder om Visby. Här finns det mesta en familj behöver, vatten och sommarland, bostäder, restauranger och en massa annat. Barnens favorit.

Besöksmål på Gotland - Visby Ringmur
Besöksmål på Gotland – Visby Ringmur

Visby Ringmur
Ett av Europas mäktigaste byggnadsverk, som har stått kvar i snart 800 år. Man började bygga muren under senare delen av 1200-talet, och har byggt på den vid lite olika tillfällen.

Botaniska trädgården i Visby
1855 anlades denna prakt i Visby innerstad, en prakt som idag är en plats för återhämtning, lugn och stillhet, mitt i övriga stadens brus. Du har havet strax utanför, det som är en av orsakerna till att det går att ha alla växterna i trädgården.

Visby domkyrka St Maria
1175 började man bygga denna magnifika byggnad mitt i Visby. Den stod klar 1225, och då invigdes den av Biskop Bengt från Linköping. Om du kommer vid rätt tid kan du se hur solen strålar in i fönster som är skapade av konstnären Pär Andersson, i Mariakapellet eller Swertingska kapellet, lite olika namn på den delen.

Vamlingbo Prästgård och kyrka


Börjar du med kyrkan, så får du se två ordentliga kalkmålningen, den första i Långhuset är Kejsarn Henriks själavandring, och den andra föreställer Kristoffer, som vill tjäna den högsta av alla kungar. Kristoffermålningen i Vamlingbo kyrka är den största i Europa.
På kyrkogården, strax till höger om ingången till prästgården ligger en av Gotlands två Oscarsvinnare begravd. Marik Vos, som fick en Oskar, tillsammans med Ingmar Bergman, för Kostymerna i filmen Fanny och Alexander. Ingmar ligger begravd vid Fårö kyrka.
I Prästgården finns en utställning med målningar av Hamraboende Lars Jonsson. Mycket väl disponerad tid att besöka utställningen.
Strax bredvid ligger ett naturum, som visar mycket av Gotlands natur och naturhistoria.

Gotlands museum
Fornsalen heter den centrala delen av Gotlands museum, men det finns mera. Kattlunds i Grötlingbo, Norrbys i Väte, Petes i Hablingbo, Bungemuseet i Bunge, och så alla Visbys ruiner. Mycket att titta närmare på. Bland annat så finner du på Spillingsskatten. Världens största vikingatida silverskatt, som numera ligger i tryggt förvar hos Gotlands museum på Standgatan i Visby.

Kattlunds Grötlingbo - Ett Besöksmål på Gotland
Kattlunds Grötlingbo – Ett Besöksmål på Gotland

Ekstakusten
Ett naturreservat längst kusten vid Eksta socken, där du har den båda Karlsöarna strax utanför i havet. Längs kusten vandrar du på klappersten, och njuter av martallarna. I kvällssolen sätter du dig på en bänk vid Kronvalds fiskeläge och bara njuter av när solen släcks där borta i havet.

Lojstad hed
Här finner du på Sveriges äldsta inhemska hästras, Gotlands russ. Du hittar hästarna om du har lite tur vill säga, det är sällan russen kommer fram frivilligt. De är som sagt vilda, och de uppför sig som sådana.

Stora Karlsö
Det här är visserligen inte på själva huvudön, men det räknas till Gotland, Stora Karlsö. Har du inte varit på ön, så är det verkligen dags, detta magnifika naturreservat tar andan ur de flesta. Du tar dig till Klintehamn, och en 45 minuters resa ut till Stora Karlsö, den av de två karlsöarna som du får besöka. På ön får du följa med på en guidad tur runt ön. När ni kommer tillbaka kan du njuta av en god lunch, eller ta en kaffe.

Furillen
Det här kan nog anses som norra Gotlands ursprung. Ön var tidigare kalkstensindustrin, senare blev det militärt skyddsområde, numera är både militären och industrin borta, kvar finns bara resterna, och en natur som kämpar med att återta sitt landskap, igen. Det finns en förbindelse med huvudön via en landförbindelse. Öns särart gör att det är ett populärt område för modefotografering och filmer.

Bläse kalkbruksmuseum

Det låter kanske inte så där väldans roligt. Men ta dig långt ut på nordvästra Gotland och upplev detta museum. Är du i rätt tid på dagen, så kan du få åka det gamla tåget till stenbrottet. Har du lite extra tur kanske du får se en björn eller älg i skogen. På själva museet har man utställningar, och det är ibland evenemang. Läs i lokaltideningen eller på hemsidan.

Tingstäde träsk
Det här är inget träsk i svensk betydelse, utan träsk på Gotland är detsamma som en insjö. I Tingstäde träsk har du både en badstrand och ett bulverk. Om du kommer på vintern, och isen har lagt sig, kan du se det berömda bulverket på träskets botten. När du ändå är i Tingstäde ska du ta dig till kyrkan och besöka den.

Besöksmål på Gotland - upplevs bäst från Cykel
Besöksmål på Gotland – upplevs bäst från Cykel