Halland

Skrevs den av
Bokskogen på Hallandsås i södra Halland
Bokskogen på Hallandsås i södra Halland

Halland har länsbokstav N
Landskapsblomma: Ginst: Det är en risartad buske som bara blir 2 – 3 decimeter hög. Ofta kopplar man ginst med det korrekta namnet hårginst. Den blommar ofta i maj-juni med gula blommor som sitter i toppställda klasar. En hårginst känner man enklast igen på att foder, krona och fruktbaljorna är håriga. Hårginsten växer på gräs och ljunghedar, sådant som det blir mindre och mindre av, och därmed finns hårginsten i betydligt mindre omfattning nu än tidigare. Till och med i Halland, där den är landskapsblomma, är förekomsten mindre än tidigare. Det är egentligen bara i södra Halland som den förekommer i många fall i riklig omfattning.
Landskapsdjur är Lax
Landskapsrätten är enligt Sveriges Kökschefers förening Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky. Enligt ICA är det Långkål med skinka.
Landskapsträd: Oxel: Man tror att den kom till oss från kontinenten efter istiden. Det sägs vidare att den kallas svenskoxel, eftersom den har bildats i Sverige, och sällan finns på andra platser. Carl von Linné ville kalla trädet för suedecia efter sitt ursprung, men man kom överens om Sorbus intermedia. Är du lite nyfiken kan du se att bladen påminner om ekens blad, men oxel har mörkare gröna, nästan åt det blåa hållet, och så är den lite vitluden på undersidan. Har du en tumstock av trä, så är sannolikheten stor att träslaget är Oxel
Landskapsäpple: Brunnsäpple: det här är ursprungligen en halländsk äppelsort, då mnoderträdet ska finnas i Halland, dock har jag icke hittat det. Trädet växte bredvid en brunn, därav namnet. Det är ett träd i min smak, eftersom det inte har några större krav på jormån.I med det i marken, på med lite vatten, och trädet blir lyckligt. Inomnågra år ger det dessutom rikligt med frukt, med en mycket behaglig arom. Man skördar i oktober, och äpplet håller sig utan problem fram till jul, då du med galans plockar fram äpplet, lägger i godisskålen, oc ni slipper en massa sockrigt godis.
Landskapsinsekt: Ollonborre: är en knepig insekt, då den lever under större delen av sitt liv som larv under jorden. Livet varar normalt i omkring fyra år. När den så blir skalbagge, efter förpuppningen, så lever den bara tre – fem veckor. Kul liv, kanske.
Landskapsfågel: Pilgrimsfalk
Landskapsfisk: Lax
Landskaps Maträtt: Cheddarbakad Halmstadslax med pepparkokta rotfrukter och dillsky
ICA hade en egen uppsättning maträtter och då fick Halland: Långkål med skinka.
Städer i landskapet, från söder: Laholm, Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.
Åarna lärde man sig i skolan, från söder är det Lagan, Nissan, Ätran och Viskan. Det finns en massa ramsor om dessa åar, laga ni, äta vi, åarna från söder till norr. För att krångla till det lite mera, så finns det ytterligare ett antal åar i landskapet: Fylleån, Suseån, Löftaån, Rolfsån och längst i norr, Kungsbackaån.

Kort om Hallands Historia:


Landskapets namn kommer troligtvis från Hovs Hallar, som nu ligger långt ut på Bjärehalvön. Det ska betyda “Landskapet på andra sidan hallarna.
I Landskapet finns fornminnen från i princip alla tidsperioder efter istidens slut., det mesta finns i de södra delarna av landskapet. Man säger att bronsåldern var den period då hallänningarna hade det bäst och högst standard om man jämför med landskapen runt omkring Halland. Befolkningen hade en god tillväxt, ett tecken på att tillgång på föda var riklig. Man har hittat över 1100 gravhögar och rösen.
Hoppar vi fram till medeltiden, från 1200-talet och framåt så kan man se väldigt många platser där krig utkämpades, i huvudsak mellan Sverige och Danmark. Befolkningen tröttnade givetvis på dessa krig, och landskapet blev ganska fattigt. De nordiska kungarna hade tydligen som lite sport att plundra landskapet. 1256 inledde den norske kungen Håkon Håkonsson plundringståget, den svenske kungen Magnus Ladulås var inte sämre, han kom 1277 och plundrade, 17 år senare 1294 kom så den danske kungen Erik Menved på besök, och plundrade.
Halland var danskt fram till freden i Brömsebro 1645, då Halland fick bli lösen och under 30 skulle det vara svenskt. Det var vid freden i Roskilde 1658 som Halland permanent blev svenskt, och har sedan dessa varit svenskt. I och med freden, och det kändes då för hallänningarna som att freden skulle bli långvarig, så kunde man våga satsa igen. Jordbruket effektiviserades och blev under senare delen av 1800-talet ett av Sveriges mest effektiva lantbruk. Ytterligare fart har landskapet fått efter andra världskriget, då var befolkningen omkring 150 000, idag 2020 är det nästan 400 000, som bor i landskapet. Den mesta av folkökningen sker i den norra delen, där Kungsbacka och Onsala finns. Dessa orter ligger på utmärkt pendlingsavstånd till Göteborg.
Idag är turismen en betydande inkomstkälla, och med stränder som Skummelövsstrand, Mellbystrand, Tylösand, Skrea strand och Apelviken känns det nästan som om hela landskapets kustlinje är en enda stor sandstrand.

Sommarbiljetten i Halland


Vill du åka runt i hela Halland i sommar, så skaffar du givetvis sommarbiljetten. Den kostar 695 spänn, och du åker exakt så mycket du vill på all kommunal trafik i hela Halland mellan 15 juni och 15 augusti. Missa inte den möjligheten, och här läser du mera i Hallands sommarbiljett.

Kommuner i Halland

Laholm
Halmstad
Hylte
Falkenberg
Varberg
Kungsbacka

Campingplatser i Halland

Allt vi skrivit om Halland på denna blogg.

Här hittar du allt vi har skrivit om Halland.

Höstdag vid Lagan, Laholm, Halland
Höstdag vid Lagan, Laholm, Halland