Besöksmål i Halland

Skrevs den av

I Halland kan du åka i den sydligaste alpina anläggningen i Sverige, Vallåsen som ligger på en förlängning av Hallandsås, på den norra sidan i Laholms kommun.

Besöksmål i Halland

Jag räknar till två slott i Halland. Längst ner i söder, nästan mot gränsen till Skåne, hittar du Skottorps slott, det som är mest berömt för att det blev ett kungabröllop här 1680, närmare bestämt den 6 maj. Bröllopet stod mellan Karl XI och den danska prinsessan Ulrika Eleonora. Men av denna byggnad finns knappast något kvar, bland annat tog man bort kungasalen, där bröllopet hölls. Man rev det gamla slottet 1816, det var så förfallet att det inte gick att rädda. Det nuvarande slottet uppfördes, nu i empirestil. 1986 blev byggnaden byggnadsminne.
En bra bit upp i Halland, nästan på gränsen mot Göteborg finner vi på landskapets andra slott, Tjolöholm slott. Här har vi övergett den empiriska byggnadsstilen och i stället tagit på oss en Brittisk stil, och undra på. Det var en svensk-brittisk familj, vid namn Dickson som lät bygga slottet, det stod klart 1904.

Har du vägarna förbi något av slotten så ska du definitivt stannat till och njuta. Det är oerhört trevliga byggnader.

Besöksmål i Halland - Tjolöholms slott
Besöksmål i Halland – Tjolöholms slott