Halmstad

Skrevs den av

Halmstad

Sommartider och Golf


Weekend resa, det måste vara upplagt för en längre weekend i sommarstaden. Förutom stadens son Per Gessle, kan du hitta på massor med annat. Är du intresserad av Golf, då kan man nästan säga att du har lite av Mecca här i staden. Det är knappast troligt att du hinner med alla banor på en weekend. Som tur är så finns det ju flera dagar. Det är bara att crusa in på hotellet, smyga fram till receptionen, och säga, att du vill stanna ytterligare en weekend, när du nu ändå är på gång. Det finns åtta golfbanor i området, och 153 hål.

Golfbanorna i Halmstad med omnejdHalmstad golfarena, är en nio-hålsanläggning.
Holms Golfklubb, strax norr om Halmstad har du 18 friska hål att besegra.
Tönnersjö Golf. Nu tar du dig lite söder om Halmstad, för denna privata golfbana, som ligger i ett kulturlandskap. Banan har 27 hål.
Strandtorp Golfklubb. Vid Halmstads Östra strand, den som ligger söder om Halmstad, hittar du Strandtorps Golfklubb, nio håls parkbana.
Flygstadens Golfklubb. Play and pray, eller Pay and Play. Vid köpcentrum Flygstaden har du dessa nio hål, som väntar.
Haverdals Golfklubb. Strax norr om Halmstad, hittar du dessa arton hål med underlag av sandjord, något som ger seaside-karaktär.
Holms golfklubb. Även denna ligger lite norr om Halmstad. 18 hål i en härlig lantlig miljö.
Ringenäs Golfklubb. 27 härliga hål, med utsikt, eller i bakgrunden, havet i form av Kattegatt. Du kan till och med sova här, och vakna med Kattegatt för dina fötter, och några meter till första tee, du får värma upp väldigt snabbt.

Räcker inte dessa åtta golfbanor?


Lugn, det finns givetvis grannkommuner som har trevliga anläggningar. Alla tre kommuner som gränsar till Halland har givetvis golfbanor. Laholm, Hylte och Falkenberg.
Sommarstaden Halmstad.
I en sommarstad av Halmstads storlek, måste det givetvis finna några badplatser, och det finns det i staden, eller strax utanför. Den mest berömda är Tylösand, här finns förutom en riktigt fin sandstrand även after beach, en massa restauranger och andra evenemang.
En betydligt lugnare strand är Östra stranden, som ligger närmare Halmstad, strax söder om staden. Om du gillar att bada naken, så är den del av denna strand, ditt eldorado. Delen heter Heden.
Du behöver inte vara så noga med att välja strand i Halmstad, så fort kusten och kommunen möts, uppstår någon form av kärlek, det blir en sandstrand. Han/den som skapade området måste ha varit på ovanligt gott humör. Och som om det inte räcker, du har sandstränder i kommunerna både norr, Falkenberg, och söder, Laholm, Båstad, om Halmstad. Ska du besöka landskapet, så är badkläder minst lika viktigt som passet…

WeekendresaStaden är väldigt lätt att nå från många olika platser. Du kan ta flyget och du kan åka tåg. Åker du tåg kliver du av framför Grand Hotell, ett alldeles utmärkt hotell, där du kan tillbringa nätterna i staden. Numera kan du till och med åka färja till Halmstad. Det är Stena Line som flyttat sin färja som tidigare gick Varberg – Grenå, numera trafikerar den Halmstad – Grenå. Om man nu inte har något annat att göra, så kan man ta sig en heldagstur på havet. En Tur och Returresa över dagen för två seniorer, kostar, med lite rabatter drygt 600 sek. Då är jag övertygad om att man kan få sig en god frukost och en minst lika god lunch för rimliga pengar. Kanske till och med en tidig middag innan man återkommer till Halmstad, strax innan 19.00, då redo för kvällens aktiviteter på stan. Men jag tror du får vara lite snabb. Jag kollade på biljetter nu, och det är full minst tre veckor framåt. Ja, jag tycker ju att det är kul att det går bra för linjen. Mindre bra för mig om jag vill åka i morgon, det ska icke skyllas på rederiet, det är nog ett problem jag får lösa alldeles själv.
Jag är ju lite nyfiken på vilka möjligheter det finns att boka, så jag klickade i att jag vill bo några dygn i Kolding, via stena lines samarbetspartner, Sembo. Men se det blev knas. Systemet kunde inte hantera att jag ville åka Halmstad Grenå, utan föreslog Göteborg – Fredrikshamn. Det är säkert inget fel på det, men jag vill bestämma när och var jag ska åka. Ska jag utnyttja den hemsidan, då får de nog bygga om den, så att jag kan välja var och när jag vill ha mina upplevelser på min weekendresa.

Järnvägsstationen i Halmstad


Det är nästan en klassisk gammal svensk station, ja egentligen är det en sådan, men den ligger inte i exakta centrum, du har tio minuters promenad in till centrum. Men det finns en vänthall och numera ett resecentrum, där många bussar avgår. Spåren tillhöt västkustbanan, du kan kommer norrifrån från Göteborg, Kungsbacka, Varberg och Falkenberg. Söderifrån ansluter man från Danmark, Malmö, Helsingborg, Ängelholm, Båstad och Laholm, om du åker Öresundståget. Tar du SJ, blir det betydligt färre stationer, men de kör å andra sidan snabbtåg.

Hotellet över gatan

Ska du bo kvar i staden, och kommer med tåget så har du ett av de bättre hotellen bara tvärs över gatan från Järnvägsstationen. Det är Grand Hotel som bjuder in.

Lunch i Halmstad
Lunch i Staden

Lunch i Halmstad


Halmstad är en sommarstad av rang. Då finns givetvis ett stort utbud av lunchrestauranger, och något som passar alla. Vill du klämma i dig en husmanskost då tar du dig till Bistro Jarlen på Fredsgatan 5. Här blir det svensk husmanskost men med franska influenser. Går du i stället över bron in mot centrum så finner du på indiska Indian Zayka, som ligger på Köpmansgatan 25. På andra sidan torget dyker så kyrkogatan upp, där på nummer 12, i ett av stadens äldsta hus hittar du Brooktorpsgården, som serverar hemlagat.

Fika i stället?


Även här är utbudet ordentligt, du kan med gott samvete smyga omkring och smyga i lite goda bakelser med en fika, kanske gå upp något gram eller kilo. Gott är det i vart fall. Jag börjar med Feldts Bröd & Konfekt som du hittar på Kasten Rönnowsgatan 10. Feldt, det namnet känner du säkert till. Lägger du till My som klingar det i ditt huvud, hon är ju känd från TV. Saknar du länken, det gör jag också. My har en personlig hemsida, men ingen till Fiket, och det är fiket jag skriver om här. Så därför lägger jag inte ut någon länk. Vill du smaka på en god frukost så tar du dig till Tyghusgatan 2 och Cortado Coffee Shop. Alternativet är på Storgatan 40 där Skånskan har slagit sig ner och serverar godsaker.

Glass i stora lassEn sommarstad måste det finnas ett rikt utbud av glass, Halmstad är inget undantag. På Fredsgatan 8 huserar World of Riccardo. Tar du dig i stället till Fredriksvallsgatan 7 så hittar du Zancottis Gelato. Ingen egen hemsida, utan man hänvisar till Facebook. Det gillar inte jag, så det blir ingen länk. Prova gärna båda, så får du avgöra vilken som är bäst.

Här hittar du allt om Halland

Halmstad - En klassisk bild med Najaden i förgrund och slottet i bakgrund. Najaden är numera flyttad.
Halmstad – En klassisk bild med Najaden i förgrund och slottet i bakgrund. Najaden är numera flyttad.