Laholm

Skrevs den av

Hallands äldsta stad, ligger längst söderut i landskapet, nästan på gränsen till Skåne. Vill du bada så har du i Laholm tillgång till en av Sveriges största stränder, Skummeslövsstrand och Mellbystrand utgör en gigantisk sandstrand som innehåller många olika delar. Hundbad, nakenbad, och vanliga bad, det finns numera en badbrygga vid Skummeslövsstrand, som du definitivt måste prova.

På torget känner du charmen från en gammal småstad

Med charm som man kan känna från 1200-talet känns alltid ett besök i den lilla staden som ett mycket välkommet besök. Smyg in på torget, hämta ut en mjukglass och slå dig ner på bänken framför fontänen, så sitter du bara där i solen och känner hur Laholm strömmar in i din kropp.
Vill du se när andra jobbar för maten, då mest för nöjets skull, då går du ner mot Lagan och följer Lagan en bit. Har du tur får du följa när någon fått tag i en Lax och kämpar med att få upp den ur det strömma Lagan. Kommer du tillräckligt långt på din vandring, stöter du på rökeriet. Där kan du få en lunch på ett sätt som du troligtvis inte upptäckt tidigare.
Efter lunchen följer du backen upp, tar lite vänster förbi Coop och du dyker strax på den prisbelönta vackra stadsparken. Här passerade tidigare tåget, men efter att det flyttade ut på landet har man använt parken till att skapa en njutbar plats. Dags att slå sig ner på någon bänk, igen. och åter känna hur kroppen fylls med godsaker i form av goda dofter. Ta dig sedan åter till torget, där du kan ta en fika på Cecil, det anrika fiket på torget. Eller så går du till nästa torg och besöker nordens enda teckningsmuseum.
Du kan sedan fortsätta till den riktigt gamla stadskärnan Gamleby, den som stadens store författarson, Björn Hellberg, beskrivit så många gånger i sin fiktiva stad, där polis Sten Vall tar sina promenader och löser kriminalfall.

Cykla runt Laholm


Nu har du stoppat i dig en massa, så det är definitivt dags för lite motion. Ta en cykelrunda på Laholmsrundan. Du börjar i Laholm, tar dig ut mot kusten, och följer den söderut, nästan till Båstad. Där viker du vänster och följer Hallandsås norra del, svänger vänster igen mot Våxtorp. Kommer du första fredagen i juni eller september, så har du en väldigt stor marknad att besöka. Fortsätt genom Våxtorp mot skogarna och passera de små orterna med vackra namn som Fågelsång och Horsabäck. Vänd sedan tillbaka mot Lahlom. När du kommer in på torget, där du startade, har du tagit 61 kilometer på cykel. Det får nog räknas som att du uppfyllt detta dagliga mål om motion.
Laholms kommun har Hallandsås som gräns i söder. Du läser mera om Hallandsås, och vad man kan göra där via deras hemsida, destination Hallandsås.
Mera om landskapet, Halland, läser du via länken.

Golfklubbar.

Golfklubbar:
Det finns tre golfklubbar i Laholm.
Skogaby Golfklubb. Här finner du på en vacker bana med arton vackra hål, att besegra.
Laholms Golfklubb. Med flera banor kan du med all säkerhet tillfredsställa din golftarm. Banan ligger mellan Laholm och Våxtorp.
Mellby Golf AB Driving Range. Jag vet inte om denna egentligen ska vara med på listan för golfbanor, då själva banan är nedlagd. Men det finns en träningsanläggning, där du kan träna på din swing.

Räcker inte dessa för din golflust, så har du båda Halmstad norrut och i söder finner du på Båstad, båda kommunerna med många golfbanor, och många olika modeller. I Laholms kommun kan du, förutom att roa dig med golf, hitta några av Sveriges vackraste badstränder, Mellbystrand och Skummeslövsstrand..

Höstdag vid Lagan, Laholm.
Höstdag vid Lagan, Laholm.


Laholm i historien

Här kommer du till landskapet Hallands sida.