Öland

Skrevs den av

Landskapsblomma: Storsippa – Tovsippa
Landskapsdjur: Näktergal.
Landskapsrätten är, enligt Sveriges Kökschefers Förening, Laxkroppkakor med dillgrädde. Enligt ICA är det Öländska kroppkakor.

Öland, speciell natur


Öland, liksom Gotland har sin speciella natur, en natur som skiljer sig från övriga Sverige. På Öland finns alvaret, ett område på cirka 250 kvadratkilometer på södra delen av Öland. Det kännetecknas av att berget ofta går i dagen. Berget som då består av kalksten, och så har det enbart ett mycket tunt jordlager, där det har en speciell flora. Ofta gillar Orkideer denna typ av mark.
Man har använt alvaret på Öland som betesmark mest för att förhindra igenbuskning, men jordlagret är, som skrivet, tunt, vilket innebär att man trots allt måste vara ganska försiktiga med att släppa ut djur. Blir det för många så förstörs underlaget, och vi blir av med vårt fina alvar. Det vill vi ju absolut inte.
Det är ju också som så att Ölands allvar är en del av UNESCOs världsarv, det hela är södra Ölands odlingslandskap. Ta dig gärna hit och njut av detta ovanliga landskap.

Campingplatser på ÖlandTrots att Öland är ett av Sveriges minsta landskap, så håller man sig stolt med en av Sverige största campingplatser, Böda Camping. Du som har någon av reklamkanalerna på TV, och har lite dålig fantasi, har mad all säkerhet tittat närmare på programmet om Böda Camping, där folk grillar, tänder värmeljus och har lite andra hyss sig för. Men det finns ju en gigantisk sandstrand, som med stor sannolikhet lockar till besök.

Cykla på ÖlandÖland är platt och det gör ju att man enkelt kan cykla på ön, det är det många som gör. Förr i tiden var enbart Gotland den stora cykelön, då med draghjälp av nationalskalden Ulf Lundell och hans Jack, det är en draghjälp som nu kanske har ebbat ut en del, även om det numera finns massor med fina cykelbanor på den ön, så är det väldigt många som varit på Gotland, och söker sig nu nya mål. Öland är ett utmärkt alternativ.

Hyra stuga på ÖlandÖland är ju semester i mångas ögon. Jag har nämnt Böda camping. På min lista över campingplatser finner du med all säkerhet något som passar dig. Du kan ju välja att boka stuga direkt på stugknuten. Där har du alltid ett stort utbud.
Ölands besöksmål
Som vanligt när man besöker ett resmål, så finns det massor att göra, för både gammal och ung. På vår sida om besöksmål listar vi en hel del. Har du egna tips är du givetvis mycket välkommen att skicka in det till oss, så lägger vi upp det.

Närheten till ÖlandI och med att man byggde den dryga sex kilometer långa bron mellan fastlandet och Öland, då öppnades ju massor med möjligheter på ön. Bron öppnades den 30 september 1972 och har varit gratis hela tiden, något som givetvis gynnar turismen på ön.

Kunglig fägringDet är allmänt känt att kungafamiljen tillbringar en del tid på Öland. Och tacka för det, med ett sådant fint slott, så bör det vara en njutning att komma dit. Nu vet jag inte hur mycket vin vårt kungapar dricker, men själv skulle jag, med all sannolikhet, sätta mig under någon buske och läppja på ett glas vin, eller kanske en kopp kaffe. Solliden inbjuder till mycket, i sommar ska man ha dit den berömda glaskonstnären Bertil Wallien på en utställning. Bara det lockar ju många att besöka Öland och slottet. Jag skulle kunna tänka mig att det är tveksamt om man tar med en flaska vin och kryper in under någon buske. Kungafamiljen skulle troligtvis köra iväg mig. Men det finns annat på ön som lockar. Jag lägger upp länkar allteftersom jag skriver, så återkom, ofta och ta del.

Öland med sin Ölandsbro
Öland har sin Ölandsbro. Vacker i solnedgång.