Östergötland

Skrevs den av

Landskapsblomma: Blåklint.
Landskapsdjur: Knölsvan.
Landskapsrätt: Raggmunk, en del säger med fläsk, andra har bara rårörda lingon. Här på denna länk finns raggmunkens historia. https://raggmunksakademien.se/historia.html . Raggmunken är enligt ICA. Enligt Sveriges Kökschefers Förening är Östergötlands landskapsrätt Östgötsk grönartsoppa med nässelbröd.

Östergötland – Kanalernas landskap!!!


Åminstone förknippar jag Östergötland med kanaler. Kinda Kanal och Göta Kanal räcker och blir över i form av upplevelser. Lägg därtill en bra bit av Vättern och skärgården mot Östersjön, så har du vatten så att alla blir nöjda. I Landskapet hittar du numera nordens största djurpark. Kolmården, en plats som alla bör besöka då och då, framförallt om du har barn i förskoleåldern. Även äldre uppskattar detta.

Historiska platserMånga historiska platser har du att välja mellan. Vadstena är en klassiker, med den helige Birgitta, som största namn. Men lägg till en av Sveriges äldsta städer, Skänninge, där du finner en av landets äldsta marknader Skänningenmarken, som varje år lockar många tusen besökare, den första onsdagen och torsdagen i augusti. Du delar upplevelsen med 120 000 andra besökare och 1700 knallar. Bara det i sig är en upplevelse.

PorslinsmuseumSvenskt Porslinsmuseum. Det finns ett antal porslinsmuseum i Sverige, men de är ofta i anslutning till någon fabrik. Rörstrand i Lidköping och Gustavsberg i Gustavsberg. Men här i Motala är, vad jag förstår, en privat samlare som öppnat sina dörrar. Gillar du porslin, så ska du givetvis ta dig hit, och njuta av samlingen.
Vidare finner du ett speciellt museum i Mjölby, ett porslinsrävsmuseum.

VandringarDet blir mer och mer populärt att sätta på sig vandringskängorna och ta en tur i skogen. Östergötland har minst 140 mils vandringsleder, så du bör ha jobb en stund att ta dig igenom alla. Östgötaleden är den största eller egentligen ett samlingsnamn för alla 121 leder som finns, spridda över hela landskapet.

KulturEllen Key hade sitt näste vid Ellen Key Strand, en herrgård som du än idag kan besöka. En annan av Östergötlands storheter är Verner von Hejdenstam, som hade sitt näste på Övralids Herrgård, som han lät uppföra 1923 – 1925, då han själv flyttade in.

Göta Kanal - en del av Östergötland
Göta Kanal – en del av Östergötland