Skåne

Skrevs den av

Landskapsblomma: Prästkrage, en del säger bok.
Landskapsdjur: Kronhjort.
Landskapsrätten är enligt Sveriges Kökschefers Förening Brännesnuda. Enligt ICA så är landskapsrätten Äggakaka, eller eggakaga.
Högsta punkt. Den ligger i nationalparken Söderåsen, och är 212 meter över havet. Här finns också Skånes högsta by, Stenestad, 181 meter över havet.
Länsbokstav: M, det fanns både MA och MB
Landskapsträd:Pil eller ibland Knäckepil
Landskapsäpple: Aroma
Landskapsdjur: Kronhjort
Landskapsinsekt: Bokskogslöpare
Landskapsfågel: Röd Glada
Landskapsfisk: Ål

Skåne – Sydligaste landskapet

Skåne, den där delen längst ner i vårt land, som blev svenskt 1658, genom freden i Roskilde, efter ett krig mot ärkerivalen Danmark.

Vårt sydligaste landskap, med 33 kommuner av varierade storlekar. I landskapet finns en av de få punkter i Sverige som ligger under havsytan, strax söder om Kristianstad är det 2,4 meter under havet. Många är de svenska landskapen som anser sig vara matlandskap, men jag tror inget landskap slår Skåne. Det börjar redan tidigt på året. Besöker du Bjärehalvön i Februari eller mars, så ser du hur deras åkrar är täckta med vita skydd. Därunder gror, och växer den nypotatis, eller som vi i övriga Sverige kallar den, färskpotatis. De på Bjärehalvön slåss varje år om vem som kan skörda årets första färskpotatis, det är en hel del prestige i denna tävling. Nåväl, potatisen säljs på auktion, till gigantiska kilopriser. Men det brukar inte vara någon som tar hem inkomsten, utan den brukar skänkas till något välgörande ändamål. Framåt midsommar har priset sjunkit och numera kan man som konsument nästan bli lite orolig om det ska bli några skånska nypotatisar på midsommarbordet.

Österlen

Denna del av Skåne, som i mångas ögon är lite mystiskt har hela tiden varot känt för sitt ljus. Du kan läsa mera om Österlen på vår sida om delen av det skånska landskapet.

Horstar


Det här är ett vanligt fenomen i framförallt Skåne, men lite även i Halland. En horst bildas av att jordskorpan rör sig.
Hallandsås
Hallandsåsen är en horst, du minns kanske när man skulle bygga en tunnel genom åsen. Det skulle gå på ett nafs, fem år, det tog 21 år till en gigantisk kostnad. Nu sparar med cirka tjugo minuter i stället för att åka runt åsen, det går förästen inte nu, man har tagit bort den gamla rälsen. Men det var inte för snabbheten man byggde tunneln, det var för att öka kapaciteten, från två tåg i timmen till 24. Man vill få bort alla lastbilar från vägarna. Jag vet inte om du kört på E6:an som går mellan Göteborg och Malmö. Det är mestadels tung trafik, där lasten kan fraktas miljömässigare på tåg.

Sommarkortet i Skåne

Skåne är ett ganska stort landskap ,med massor av besöksmål. Endast tar du dig runt med kollektivtrafiken, och jag läser nu på skånetrafikens hemsida att det kommer att finnas ett sommarkort även i år. Du köper det för en kostnad av 699, och börjar säljas den 1 juni. Sedan kan du åka hur mycket du vill inom Skåne mellan 15 juni och 15 augusti. Det finns lite olika regler för kortet, bäst är det om du själv kliver in på Skånetrafikens hemsida, och tar del av detta.

Vill du ha en riktig semester, så skaffar du givetvis även sommarkortet i Blekinge och i Hallands län. Då kan du glida fram i södra Sverige lite som du vill, och uppleva massor.

Skånska slott

Jag är född i mitten av 1950-talet, och uppvuxen med skånska slott och herresäten. Jag vet egentligen inte vad det kommer ifrån, antagligen har en viss Edvard Persson ett finger med i spelet. Låt vara med det, jag noterar i vart fall att det finns en hel del trevliga slott i Skåne, bara att pricka av dessa på kartan, om du befinner dig i närheten. Vad jag kan se på min lista så finns det omkring 40 slott i Skåne, det räcker till mer än en dags utflykt. Jag har inte järnkoll på alla slott, men jag ska plocka in det eftersom jag hittar info. Så anmäl dig till min mail, så ska du få info efterhand.

Skåne Bokskogar, strax utanför Munka-Ljungby
Bokskogar, strax utanför Munka-Ljungby