Österlen – fängslande

Skrevs den av
Simrishamn - En av de vackra städerna på Österlen
Simrishamn – En av de vackra städerna på Österlen

Österlen, det måste vara en av de mera mytomspunna platserna i vårt land. Det beror nog mest på alla konstnärer som gång efter annan bedyrar att det är så vackert här. Men då är det väl bara för dig att spänna fast sandalerna och ge dig iväg på upptäcktsresan, till detta magiska Österlen. Här är några saker du ska besöka för att uppleva landskapet eller delen av landskapet, Skåne, som faktiskt är det landskap som Österlen tillhör.

Fritjof Nilsson Piraten


Denne författare med ett märkligt levande är förknippad med Österlen. Han ligger begrav på Ravlunda kyrkogård, med den berömda inskriptionen “Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrade han sig på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972”. Övriga så kallade kändisar som har sin sista vila på Ravlunda kyrkogård är Författaren Elof Stolt och visdiktaren Olle Adolphson.

Ravlunda kyrka


En 1200-tals kyrka på Österlen, det är i sig ett besöksmål, väl värt att besöka. Ravlunda kyrka är inget undantag. Carl von LInné besökte kyrkan i slutet av maj 1749, då på sin skånska resa. Han skriver så här om kyrkan och platsen “Ravlunda kyrka låg mycket höglänt, omgiven av de härligaste fält, som sluttade på alla sidor och änteligen liksom instängdes med de skönaste skogar; alltså hade hon den härligaste situation, som man i landet finna kunde. Pastor loci Mag, Anders Thomaeus, en man av mycket lärdom och politess, gav oss här all handräckning”.
Den 4 februari 1612 ska Gustav II Adolf besökt kyrkan, då i följe med sitt fälttåg. Det finns en målning på ena väggen och en inskription av denna händelse.

Brösarp Backar


Det här brukar man säga är själva sinnebilden av Österlen, böjande landskap, och massor med blommor. På våren eller försommaren är det mest gullvivor, och det gula triggar igång människor. Det som är Brösarps backar är avlagringar från istiden, den senaste, och man kan härleda det hela vägen bort till Västra Skåne, till Linderösens högplatå. Lika väl som det är sinnebilden av Österlen, så är det även porten in till Österlen. Du hittar en hel del rastplatser i området, som idag mestadels är naturreservat. Den mest kända rastplatsen är Backaleden, som dessutom har utsetts av Motormännen till Skånes bästa. Till de som gjort Brösarps backar kända tillhör givetvis Carl von Linné en av de mera betydelsefulla, men även målarprinsen, Prins Eugen, som har dokumenterat mycket av landskapet i olja. Men backarna har även en hel del filmer på sitt samvete. När man hade som mest storstilade planer om golfbanor, skidbackar och annat för rikemännen, så gjorde Hasse & Tage Äppelkriget, vilket satte käppar i den flesta hjul. Astrid Lindgrens bröderna lejonhjärta har spelats in i området, där både Körsbärsdalen och Nangijala har blivit med bilder från området. Lägg därtill kossorna på Österlen i Bregottfabriken, som man spelar in många avsnitt här på Brösarps backar.

Bada på ÖsterlenLiksom på många andra platser runt om i Skåne, så finns det givetvis en massa badplatser, eller ska vi säga sandstränder. Den mest berömda ligger vi naturreservatet Stenshuvud, knäbäckshusen, ett litet fiskeläge, som omges av oerhörda sandstränder. På mad badkläderna och kasta dig i havet, det är uppfriskande.

Marknader på ÖsterlenJag ska inte påstår att Österlen är marknadernas hemmaplan i Sverige. Men det finns några som du måste ha koll på. Kivik marknad är nog bland de större och mest kända. Här var det, åtminstone förr i tiden, lite si och så med moralen. Det var mycket sex och annat som kanske inte riktigt var så rumsrent. Det har förändrats nu. Ska du besöka marknaden, se till att vara ute i tid, i mycket god tid. Vägarna på Österlen är små och smala.
Äppelmarknaden på Österlen är en annan som nu vuxit sig stor, och lockar väldigt mycket folk. Då till lilla byn Kivik, samma by som förövrigt ordnar Kiviks marknad, men det har du redan listat ut.

Äpplen på ÖsterlenDet känns som om det alltid funnits äpplen på Österlen, i vart fall är jag uppvuxen med sådana. Jag lärde mig ganska snabbt att de kom in på hösten, de svenska från Österlen, redan då smakade de gudomligt. Och ju mer jag har provat, ju bättre känns dom. Trots att jag har bott på andra ställen, och därmed tillgång till andra äpplen, Käbbe i Eksta på Gotland, och Kattvik strax utanför Båstad, så tycker jag nog ändå att de från Kivik är de bästa. Jag har till och med haft trädgårdar där det vuxit massor med äpplen, men ja jag ska inte tjata ut dig. Mn ta ett äppleb från Österlen Kivik, så får du godsaker.

Tycker du om konst och Mat?


Österlen kom ju först av att det kom en massa konstnärer, som var med och skapade Österlen. Det är klart att alla ville ju ställa ut och sälja sin alster, utan att behöva åka till något galleri, utan då helst att kunderna kom direkt hem till konstnärens hem, och köpte helst direkt från stafflit, nästan innan färgen hade torkat. Man skapade konstrundan. Varje påsk, än idag bjuder konstnärerna in till utställningar. Konstrundan fick ett sådant genomslag, så att det har blivit efterförljare lite överallt i vårt land. Alla konstnärställen, med lite aktning har numera sin egna konstrunda. Numera är det inte enbart konstnärer som huserar på Österlen, det finns massor med smp matproducenter som skapar kulinariska upplevelser. Och som en följd av konstrundan, så har man då gått samman i matrundan, där lokala matproducenter bjuder in på smakupplevelser, och låter förhoppningsvis besökarna köpa med sig lite godsaker hem. Det är inte enbart matproducenter, utan man öppnar upp alla restauranger, hotell, kaféer och ibland hotell, som får vara med och dela på kakan.

Besök de två städerna Ystad och Simrishamn på Österlen


Det är lite olika karraktär på dessa städer. Om jag skriver att Simrishamn är en typisk sommarstad, så är Ystads besöksnäring numera mycket byggd kring en viss polis, Wallander. Låt oss börja med Simrishamn. Du kommer in i denna idyll och parkerar bilen på hamnen. Därifrån promenerar du upp i stan, njuter av alla dessa små idylliska byggnader, slår dig ner på någon uteservering och njuter av det man ställer fram, Ofta mat av alldeles utnderbar kvalité, men så är man ju mitt i ett matrike, och de restauranger som spelar på lokala råvaror servera verkligen höjdare, i vart fall de som jag upplevt.
Vill du ha hjälp i dina vandringar, så smyger du in på turistkontoret och hämtar din broschyr över det ämne som intresserar just dig. Följ sedan vägen. Enklare kan det inte bli, och nu hoppar jag direkt över till Ystad, där du också kan smyga in på turistbyrån, men här hämtar du broschyren om Kurt Wallanders platser i Ystad. Man har ju spelat in otaliga filmer med Kurt i huvudrollen, sådant lockar givetvis, och smarta som man är i Ystad, så har man skapat en broschyr om detta. Jag har till och med för mig att det finns en bok, som fördjupat visar på inspelningsplatser. Mest utbyte får du givetvis om du har sett en eller flera filmer, då blir det lite flera aha-upplevelser. Ystad i sig är även det en idyllisk småstad, du går fram genom de små gränderna och bara suger i dig av all atmosfär. Vill du ha dig en kaffe, spå letar du givetvis efter Fridolfs Konditori på torget. Där får du gott kaffe och en kaloridränkt bakelse, det kan inte bli bättre. Ystad är inte bara Wallander, det är, på samma sätt som simrishamn, de där små vackra husen, där man lätt kan strosa omkring i flera timmar och bara njuta av atmosfären.

Klostret i Ystad


Strax utanför Ystad ligger ett kloster, som du bör besöka, du kan ta del av utställningar och ta del av stillhet i historisk miljö. Tänk dig en stund utan musik och hörlurar, utan allt slammer som finns i din närmiljö. Här kan du bara stilla ta emot tystnaden, det måste vara en alldeles underbar upplevelse.
Klostret grundades 1267 och är efter de så kallade gråbröderna, eller Franciskanorden. Det var enligt uppgifter Riddar Holmger och hans hustru Katarina, som grundade klostret. Innan klostret var klart bodde Gråbröderna i mindre byggnader ute på byn, när så klostret var klart flyttade de självklart in på klostret. Det finns en utsällning i klostret som visar delar av klostrets historia. Missa inte den, det är alltid intressant med historia.

Världens minsta museum


Egentligen ligger det alldeles rätt, mitt på Österlen, i Tommelilla, världens minst museum. Det är ett museum tillägnat Hasse och Tage, där Hasse kommer från Skåne, närmare bestämt St Pauli församling i Malmö. Men han, liksom många andra malmöiter kom att tillbringa mycket tid på Österlen, och det blir ju kopplingen till Tomelilla, där de fått sitt museum. Kan säkert också färstå filmen Äppelkriget, som ju kom till som en inlagamot alla de som villa anlägga en massa rikemanstjafs på Brösarps backar. Nu ska jag inte säga att filmen i sig förhindrade detta, men den kanske bidrog. Och för oss andra som inte var så insatta i sakfrågan, fick vi ju oss några timmars god underhållning.

Gillar du att åka tåg?


Då är det ytterligare en anledning att ta dig till Österlen. Här finns nämligen Sveriges äldsta notmalspåriga museijärnväg. För ytterst blygsamma 200 sek hoppar nu på vagnarna, där ofta ett ånglok drar, exakt så som förr i tiden. Gå in på deras hemsida och boka biljett. Om du verkligen vill uppleva nostalgi, då bokar du in en lunch, som ofta är en trerätters. Vi åkte och provade denna upplevelse, och jag säger bara det, maten var av absolut yppersta kvalité. Är det något från menyn som du inte tycker om, inga problem, meddela bara innan, så fixar dom något till dig. Missa inte den här upplevelsen, den borde alla få uppleva. Vill du inte äta mat, så är ju själva tågresan i sig en upplevelse, väl värd att njuta av. Tåget går mellan Brösarp och St Olof på Österlen. Restaurangvagnen åker med på två av dagens tre turer.