Tågluffarkort på SJ

Hoppets tid är icke förbi. SJ inför tågluffarkort.

Jag fick alldeles nyss en liten hint om att SJ ska införa tågluffarkort på alla sina linjer i sommar. Det ska fungera ungefär som de sommarkort (jo, namnet varierar lite) som man har haft sedan ganska många år i Skåne, Halland och Blekinge. Med SJ kan man åka med SJs tåg över hela Sverige, åtminstone upp till Umeå och ner till Malmö. Titta in på SJs linjekarta. Hur fint som helst. Det är egentligen bara att plocka fram papper och penna, och boka in hotellen där man vill bo. Hade man införskaffat tågluffarkort, så blir det 20% rabatt på en hotellkedja. Det tål att jämföras med de priser och rabatter man har skaffat sig via Hotels.com.
SJ säger att kortet ska gälla på alla linjer inom Sverige, men sdedan begränsar man det till linjer mellan Umeå och Malmö. Tja, det är väl inte så mycket som hamnar utanför, men varför begränsa. Inför man regler på det sättet, så uppkommer ju alltid en diskussion. Varför kan man inte åka till Haparanda eller Trelleborg. I Skåne köper du till sommarkortet, så är det problemet löset. Till Haparanda så är det en annan operatör, så jag kan förstå problemet, men det borde väl kunna gå att lösa. Köper man en enkelbiljett som pensionär så blir det knappt 300 spänn, enligt SJs hemsida.

SJ är snåla på prisinfo för tågluffarkort.Det enda pris som står är 1145 sek, och det står inte vad det är utan enbart att det är lägsta pris. Kan det vara för en student eller pensionär i sju dagar. Jag har frågat SJs presstjänst, men ännu icke belönats med svar. Det kommer inom kort, och så fort jag har det så kommer jag givetvis att meddela er detta.

Arvika eller Oslo?


Nu är det bara att glida in på SJs linjekarta och leta efter platser att besöka. I Mellansverige och södra Sverige verkar det finnas ganska mycket att besöka. Norr om Sundsvall är det betydligt sämre med utbudet. Men man kan ju åka till Oslo? Det vet jag inte riktigt om jag vill, en kaffe med bulle har jag hört priser på 200 spänn. Nja, så gott är det inte med kaffe. Jag tror vi i så fall hoppar av i Arvika. Därifrån har vi lite goda minnen efter förra årets Swemester. Vi bodde på hotell, centralt. På morgonen vaknade jag klockan fem av att det körde en raggarbil strax utanför mitt fönster. Absolut inga problem med det, men de spelade den forne sångaren Östen Warnerbring på ganska hög volym “Får jag plocka några blommor”. Till och med frun vaknade. Vi log båda, drog täcket över och somnade om. Det är minnet från Arvika. Det kan ju vara anledning att åka dit igen, och kanske skaffa sig nya minnen. Om jag minns det rätt var Arvika en fin liten gemytlig stad.

Tågluffarkort och /Eller Sommarkort


Annars kan jag ju tänka mig kombinera SJs tågluffarkort med ett sommarkort från Blekinge eller Skåne. Tar jag ett kort från Blekinge, så gäller det även på de fina skärgårdsbåtarna som finns där. Och tar jag Skåne, så kan jag ju få äta gott på alla dessa härliga gästgivargårdar som finns. Det får kanske bli ett av landskapen i år, och så hoppas jag att detta tågluffarkort blir en succé så att SJ tar med det nästa år, också, då får det bli det andra landskapet. Mycket att se fram mot. Men jag vill ju gärna se Norrland, också. Jag ska undersöka möjligheten. Om jag åker så mycket jag vill, så kan det ju bli en tripp till Norrland, och sedan ta mig söderöver, för att uppleva skärgården i Blekinge eller Skåne. Diskussioner ska inledas med den andra parten i familjen.

SJ Tågluffarkort i sommar.

Lämna ett svar