Uppland

Skrevs den av

Stockholm är delat, där en del finns i Uppland och den andra i Södermanland. Vid Västerlånggatan ska det finnas en skylt som berättar var gränsen går. Bild kommer efter det att jag besökt huvudstaden nästa gång. Man säger väl att gränsen slarvigt går genom slussen, det norr om slussen räknas till Uppland och således söderut så blir det Södermanland.

Djurgården – det kungliga Djurgården

Lilla Värtan till Djurgårdsbrunnsviken.
Den här delen av Stockholm kan jag nog räkna som en av de mera mystiska. Här finns patriciervillor, där en vanlig normal människa knappast har råd med ens yttergrinden, och så finns det ju massor med ganska rika människor som bokar in hela huset. Nåväl, jag är ganska nöjd med att bara kunna besöka denna ö. Många gånger har jag varit på Cirkus och bland annat sett Mamma Mia. Naturhistoriska har sitt hus liksom Vasamuseet. Klassiska besöksmål.

Djurgårdskanalen

Tar du en promenad runt hela Djurgården, så kommer du så småningom till den kanal som byggdes på 1830-talat. Mest för att underlätta att det centrala Stockholm fick tillgång till grönsaker. Idag skulle jag vilja säga att kanalen är ett pittoreskt inslag i bilden, ett mycket vackert sådant. Jag läser att då man byggde kanalen så kostade det knappt 51 000, den blev 2000 alnar lång, vilket blir knappt 1 200 meter. Det var en ganska grund kanal, ungefär 1,2 meter. På botten hade den en bredd av lite drygt sex meter, vid ytan har detta ökat till femton meter.

Nöjen på Djurgården

För väldigt många är Djurgården starkt kopplat till Gröna Lund, där man länge bjudit på både karuseller och uppträdanden. Men det finns andra. Cirkus är en annan, där man numera spelar mycket musikaler, och andra uppsättningar. Skansen är en annan väl etablerad, där man blandar TV-succéer med vanliga svenska djur. Naturistoriska riksmuseet är ett stort museum som håller koll på våra kulturella traditioner. Lägg därtill Vasamuseet som jag länkade ovan, så inser du att du kan spendera ganska ordentligt med tid på Kungliga Djurgården.

Gröna Lund - En av attraktionerna på Djurgården
Gröna Lund – En av attraktionerna på Djurgården