E4 Helsingborg – Stockholm

Skrevs den av

Till huvudsidan Vägar i Sverige

E4, denna klassiker som egentligen börjar i Torneå i Finland, och går genom större delen av Sverige för att avslutas i Helsingborg. Där strålar den samman med E22, den som skilde sig i Norrköping. I Närheten av Helsingborg strålar den dessutom samman med E6, en väg som börjar i Kirkenäs, nordnorge, och slutar i Trelleborg. Drygt 300 mil lång. E4 är i sammanhanget bara 159 mil, dock en betydande sträcka. Väljer du att från Helsingborg köra söderut i stället för att följa E4 norrut, så hamnar du ganska exakt i Milano, lite beroende av vilka vägar du väljer. Men du hinner säkert stanna vid San Siro och se Malmösonen Zlatan lägga en straff, eller en frispark.
Jag väljer att följa E4 norrut, och kommer här att ge dig lite tips på bra ställen att stanna, kanske sträcka på benen eller stoppa i er lite god mat. Kör du från Stockholm och söderut, så börja läs från slutet, så kommer allt i ordning.

Mat på sträckan till JönköpingBörjar du köra från Helsingborg är du kanske inte så hungrig i början. På Ljungbystoppet, finns det tre olika matställen, inegn tillhör de välsmakande gourmet. Det finns McDonalds och Sibylla, och sedan finns det en lunch på hotellet Best Western. Ett tips är att du undviker detta, det är enligt min mening betydligt bättre att ta en stödkorv på Sibylla eller en hamburgare på McDonalds. Vi har gett hotellet några chanser, och man har vid varje tillfälle understrukit att man inte vill ha återkommande gäster. Maten har varit under all kritik, service, det ska vi inte nämna, det existerar inte. Nu ska erköännas att senaste besöket var 2019, så det kan ju ha blivit förändringar, men…

RastplatserHär måste jag ge Trafikverket en eloge, de har skaffat en hel del bra rastplatser längs E4. Från Helsingborg börjar det redan vid Mölletofta och nästa kommer några kilometer ytterligare, Skåneporten, strax utanför Örkeljunga. Här finns det en stor parkering, en mack. Lite mat i form av MCdonalds. Någon kilometer ytterligare stöter du på Skånes Fagerhult, där det berömda godisflyget står placerat, ett helt flygplan fyllt med godis, många barns dröm. Men om jag nu får ha en åsikt, så är det inget godis av någon högre kvalité, lågprisgodis som säljs för under en femtiolapp kilot. Vad får man för ingredienser till detta. Stanna gärna och köp lite, men köp nu inte på er för mycket, då blir det bara liggande.

Alternativ väg vid Markaryd – LjungbyGillar du fina vägar, så ska du veta att E4 med all säkerhet aldrig kommer att vara någon kandidat till att vinna pris som vacker väg. Vill du se detta, då har du chansen här i Markaryd. Sväng av E4 och följ den gamla R1, Riksväg 1. Markaryd- Timforsa – Strömnäsbruk – Traryd. Strax efter Traryd kan du glida på E4 igen, men upplevelser finns kvar, om du svänger höger och följer väg 582, hela vägen upp till Ljungby, där du har Ljungbystoppet till vänster i Rondellen. Vill du fortsätta den vackra vägen, så fortsätter du genom Ljungby, på andra sidan heter vägen 568, du följer den hela vägen upp till Lagan, den lilla byn med samma namn som ån som du hela tiden har bredvid dig. I Lagan får du vara lite uppmärksam, du ska svänga höger och sedan vänster, in på väg 557 som tar dig hela vägen upp till Värnamo. Vill du inte köra den här fina vägen, så följer du E4 norrut. Strax innan Ljungby har du en rastplats, Sjöboda, där det i och för sig stannar mycket tung trafik, men du kan med all säkerhet finna din plats.
Färden går vidare, nästa stopp kan bli Ljungbystoppet, som jag skrev om tidigare. Här kan du även proviantera då det ligger en stor Citygross på parkeringen. Kör du på E4 norrut igen, så har du några mil utan rastplats, den första som kommer är Lagan, därefter är det några mil innan du når Värnamo, där rastplatsen ligger av vägen en bra bit, Vandalorum heter den.

Matplatser i området VärnamoNär du nu har nått Värnamo, så har du en hel del matställen att välja mellan. Toftaholms herrgård, här ska du stanna, ta dig tid och äta söndagslunchen. Riktigt bra.
Vill du inte lägga så mycket tid så åker du in till centrala Värnamo och letar efter hotellet Tre Liljor, där du får en alldeles utmärkt lunch för rimliga pengar.
Kör du förbi Värnamo, så kan du snart svänga höger och träffa på Hooks Herrgård. Man har visserligen plockat bort matsalen från herrgården och den finns i stället i samband med golfklubben. När jag nu slår på deras hemsida, verkar det som om matsalen återgått till herrgården. Det kan ha varit en temporär utflyttning, jag ska kolla nästa gång jag är i trakterna. Hur som helst maten är bra, riktigt bra, så det är ett lysande alternativ.

Rastplats HörlePasserar du Värnamo så kommer nästa restplats en stund senare. Hörle, som har rastplatser på båda sidor om E4. Det här är en utmärkt liten rastplats där du kan ta det lugnt ett tag, kanske ta en kopp kaffe och slå dig ner vid någon bänk. Det är ganska mycket tung trafik som stannar här, så har du små, passa på dom.

Rastplats GötaströmHar du kommit fram till Skillingaryd, så har du kommit lite för långt. Där kan du i stället köra förbi Skillingaryd och svänga av höger, så finner du rastplatsen Götaström. Även här ska du vara lite uppmärksam, det är mycket tung trafik, men parkeringen är stor, så ni får alla plats. Den här rastplatsen finns bara på norrgående. Kör du söderut, så ska du svänga av vid trafikplats Skillingaryd norra.

Rastplats HyltenaDet här är en ganska liten rastplats, som trots detta ändå har en hel del tung trafik. Det saknas servering, så ta med dig kaffet själv. Sittplatser finns det, liksom toalett.

Jönköping och HuskvarnaHär finns det en del restauranger i centrum. Vi försökte en gång ta en lunch på Kinnarps arena, det vill säga platsen där Ishockeylaget HV71 spelar sina hemmamatcher. Det var skyltat och fint, med bra erbjudande, men när vi kom fram, så var det inte öppet.

Rastplats Vista KulleHar du passerat Jönköping och Huskvarna kommer du strax till rastplats VistaKulle, en alldeles utmärkt liten rastplats där du kan ta upp din fika, slå dig ner och njuta av utsikten.

Rastplats Gyllene UtternStrax innan avfarten till Gränna finns rastplats Gyllene Uttern, som jag skulle vilja säga är en klassisk rastplats. Här får inte tunga fordon vistas, det kan ju vara bra om du har barn. Du får lite lugn och en vidunderlig utsikt över Vättern. Det finns ingen direkt avfart om du kör norrut, och ska du på E4 igen, så får du köra runt lite. Det är bra skyltat, så det ska vara lugnt.

E4 vidare norröver


I Gränna finns en hel del polkagristillverkning, så det kan vara anledning att svänga av E4 och köra liten biväg. Men stanna inte om du ska äta. Vi har provat vid några tillfällen, och varje gång har vi blivit ganska besvikna på det som serverats. Mitt tips, skippa gränna om du är hungrig. Har du barn med som vill se hur man tillverka polkagrisar, då är det här ett utmärkt stopp.

Braehus restaurangEn ganska typisk vägrestaurang. När vi besökte den, så var det ganska mycket friterat, och sådant hamnar långt ner på vår lista. Är du stressad, så kanske, det gick snabbt, men man ska icke stressa. Ta någon liten mil till i bilen, till Väderstad, där får du bra vällagad kost, se vidare längre ner. Vill du låta barnen springa av sig, då har du slottsruinen Braehus på andra sidan E4. Detta slott började byggas 1637, av Per Brahe d.y. som några år tidigare ärvt Sveriges största grevskap, Visingsborg av sin farbror Magnus Brahe. Det en gång så ståtliga slottet är idag bara en ruin, dock behåller platsen sin magiska utsikt över Vättern. Det kan vara värt att stanna där även som vuxen, för att njuta av den vidunderliga utsikten. Vid Braehus finns även en rastplats.

Rastplats Vida VätternHär är du av E4 och färdas en bit på gamla Riksettan. Då förstår du att nu är du verkligen på klassisk mark. Efter ett besök här kan du åter följa gamla Riksettan och uppe i Ödeshög kan du svänga på E4an igen. Eller så följer du väg 918, som gamla riksetta heter här, hela vägen bort till Väderstad, där du kanske vill ta in din goda lunch.

Norröver mot ÖdeshögDu följer nu vägen norrut som tar dig fram bredvid Vättern. Jag skulle nog vilja utse denna sträcka till en av de vackraste i vårt land, det finns säkert de med ännu bättre vyer, jag har inte funnit på dessa, ännu. Och redan här skulle jag vilja säga att kör du söderut, från Ödeshög mot Jönköping, så blir det om möjligt än vackrare. Men du kan ju inte ligga där och köra fram och åter denna väg.
I Ödeshög har jag ännu inte funnit något bra matställe, däremot finns det en mack just när vägen svänger höger, där du enkelt kan svänga av och ta en fika. Jag har för mig det är en OK-mack. Det finns visserligen en Rasta, men eftersom jag inte är speciellt förtjust av friterad mat, så har det hela tiden fallit. Det finns andra i området, som jag hellre besöker. Det finns en rastplats, Östgötaporten, Som ligger starx efter Ödeshög. Är du hungrig, fortsätt vägen mot Mjölby.

Väderstad – en utmärkt restaurangDet ligger en liten bit av E4:an men det är definitivt värt att ta den lilla omvägen. När du kommer till korsningen i Väderstad, svänger du vänster, så ligger centralkrogen på vänster sida. Parkera, och gå in. Dagens lunch som buffé, och så får du kaffe på maten. Det kan vara lite trångt, men det är definitivt värt att vänta på plats. Maten är vällagad och riklig.

E4 norrutNästa anhalt är Mjölby, där du kan svänga av och köra mot järnvägsstationen, strax innan och mitt emot, så ligger i trevlig pizzeria, som även har vanlig husmanskost. Mycket prisvärt och vällagat.

Rastplats Albacken och SvartånDet här är två rastplatser strax norr om Mjölby. Den andra, Svartån, är för södergående trafik, Albacken ligger lite av E4:an. Följ skyltar, så hittar du.

Rastplats HerrbetaDu passerar Linköping, där det med all säkerhet finns någon bra restaurang i centrum. 16 kilometer norr om Linköping dyker rastplatsen Herrbeta upp, som har stopp i båda färdriktningarna.

En kyrka nära E4. Här är det en kyrka i Linköping
En kyrka längs E4. Här är det kyrkan i Linköping.

Löfstads SlottLöfstads slott I en härlig slottsmiljö kan du stanna och stoppa i dig en härlig vällagad lunch, med riktigt vacker utsikt öven en lite sjö. Det är avfart 117. Du kan, om du vill ta med dig din kaffekorg och njuta av slottets vackra engelska park, som ska vara en av de bäst bevarade i Sverige.

Rastplats KlingaKnappt en mil sydväst om Norrköping kommer denna lilla fina rastplats, som är inramad av en hel del ekar, som i sig skapar en härlig stämning.

NorrköpingNär du passerar Norrköping gäller det att lite lätt hålla tungar rätt på munnen, det är ganska enkelt att köra fel. Men du har koll på E4, så kommer det att gå galant, du har ungefär 16 mil kvar till huvudstaden.

KolmårdenSveriges största djurpark, med vidhängande hotell, vildmarkshotellet. På Kolmården blir en alldeles utmärkt rast där alla i bilen får tillfälle att röra på sig. God mat finns på hotellet, där du kan skaffa er biljetter till både hotellet och djurparken.

NyköpingDet är ungefär sex mil mellan Norrköping och Nyköping, trots detta så finns det ingen rastplats. Kör du norrut, så är det klassiska Nyköpingsbro som är nästa rastplats. Det här är en ganska typisk vägkrog, med mycket friterat och snabbt. Ingen gourmet således. Jag har inte provat att åka in till Nyköping, men det borde finnas bättre restauranger där. Tipset är, är du hungrig, ta dig tid och åk in till centrala Nyköping, så bör du finna på bättre än Nyköpingsbro. Från Nyköping kan du exempelvis lätt ta dig till sommarstaden Oxelösund, där det åtminstone finns en hel del sommarrestauranger, och en massa annat skoj.

Rastplats SillekrogNågra mil norr om Nyköping träffar du på denna lilla fina rastplats, där du kan få både mat och kaffe. Jag har inte provat den själv, och kan inte ge dig några tips.

Sommaridyllen TrosaStrax efter Sillekrog kommer du till Vanghärad, där du kan svänga av och följa väg 218 ut mot kusten. Rätt vad det är så dyker den lilla fina sommaridyllen Trosa upp. Här får du både god mat och ett dopp, bara att välja. När du kör väg 218 tillbaka upp på E4 så kan du välja att svänga höger när väg 800 korsar. Följ sedan skyltar som kommer du snart till Tullgarns slott, visserligen permanent stängt, men man får besöka de vackra trädgårdarna. Har ni kaffe med er, så blir det en upplevelse.

E4 rakt framEfter avstickare till Trosa och Tullgarn så är det inte så mycket kvar. Passera Södertälje, där övergången över kanalen kan vara det roligaste i den stan, så har du några mil kvar innan Stockholm tar vid, och denna resa är slut, efter ungefär 55 mil, och några avstickare.

Avslutning, eller börjanDet finns givetvis en massa mera grejer att göra längs denna väg, vill du ge oss lite tips, så använd formuläret nedan. Har vi nu varit klantiga och skrivit något fel, ge oss gärna en hint även om detta. Annars hoppas jag att du har nytta av denna info, och att du kör lugnt och försiktigt. Efterhand som vi får in tips, eller själva upplever kommer vi givetvis att lägga ut mera info, så återkom och läs, ganska ofta, så får du flera tips.