Vildmarksvägen

Vildmarksvägen går genom två landskap, Lappland och Jämtland.

Ett stycke naturupplevelse på Sveriges högst belägna asfalterade väg, då har du kommit helt rätt. Det är två landskap som berörs, Jämtland och Lappland. Man säger att här kan du fjällvandra på hjul. Det är också en väg som man kan säga är stängd mestadels av året, detta på grund av all snö som faller och gör det omöjligt att hålla vägen öppen. Normala år brukar man öppna vägen i början av juni och stänga den igen i mitten av oktober. Vädret kan förändra dessa tider. Så ska du åka de femtio milen, kolla först på deras hemsida om det är några förändringar.

Vandringsleder till fots.


Med denna enorma natur, så kan du givetvis vandra även utan hjul, enbart med dina fötters hjälp. Har du lite tur så kommer du i närheten av ett gäng renar, du är ju på renmark. Se bara till att du inte stör renarna, jag har läst, att kan du se en ren i ögonen, då är du för nära. Jag räknar till 21 markerade vandringsleder. På många av de längre vandringslederna kan du bo över i någon stuga, där du i vissa fall kan ordna till lite av din mat, eller kanske elda i stuga. Gå in på vildmarksvägens hemsida för mera info.

Guidade turer

Vill du inte ge dig ut själv på vandring, så finns det givetvis guidade turer. Är du ovan med fjällen, så är det nog bästa lösningen. Olika företag har specialiserat sig på olika utflykter, allt från långvandring på några dagar, till en kanottur med Bäversafari.

Fiske


I dessa omården är jakt och Fiske de stora grejerna. Jakt finns det inte, med fiska kan du göra i många härliga lugna vatten. Som vanligt skaffar du dig ett fiskekort, och sedan är det bara att sätta sig på pass. Eller så hyr du en lite båt, och ger dig ut på sjön. Du avgör själv var du tror de stora fiskarna befinner sig.

Äta


Det finns ganska många små matställen längs vägen, allt fråg gedigna köättrestauranger, till små fins krypin som servera lokalproducerat. Tills vidare hänvisar vi till vildmarksvägens hemsida, för att du ska kunna hitta din dröm för din nästa lunch i området.

Boende


Även boenden finns i många olika varianter. Jag skulle kunna rekommendera att du åtminstone stannar i Strömsund första natten, och då bor du bekvämt och fint på Hotel Nordica, som du kan boka direkt eller via hotels.com. På hotellet kan du både gymma och sova, bra med lite träning om du nu ska vandra på kalfjället. Det finns några andra boenden i Strömsund, också. BigRiverCamp Hotel och Spa är ett sådant. Här kan du till och med boka både jakt och fiske. Grand Hotell är ytterligare ett alternativ för boende. Men du checkar in och äter frukost på Nordic Hotell som ligger 250 meter bort. Är det sommar och skönt så är det inga problem, men har du minus 20 och är sörlänning, tja, valet är ditt. Ta med dig stora vinterjackan i så fall.

Allemansrätten gäller här, liksom i övriga landet.

Det här är en rättighet som vi har i Sverige, men det innebär också ett ansvar, då vi människor behöver ta hänsyn till både djur och natur. Devisen Inte störe – inte förstöra är i högsta grad gällande. Du kan ta med dig tältet och slå upp det där du tycker är vackraste platsen. Det du måste ha koll på ar att du inte hamnat i något naturreservat, eller så kan det finnas djurskyddsomårde och/eller fågelskyddsomåde som då ofta är stängda när djuren får sina ungar, oavsett djur eller fågel.

Vägen


Det är omkring 50 mil som ska avverkas på Vildmarksvägen. Ta det lugnt, stanna ofta och upplev naturen. Stekenjokk är vägens högsta punkt 876 meter över havet. Kör du vägen tidigt på säsong kan du uppleva hur mycket snö det finns i området. Det är inte ovanligt med sex meter höga snövallar. Och har du lite tur, så kan du dyka på en björn. Begrunda den på avstånd, det är inget djur man kelar med. Detta tillsammans med den samiska kulturen gör att du kommer att häpna när du tar dig fram. Området är ungefär lika stort som Västra Götaland, men det bor bara 22 000 personer här. Varje person har drygt en kvadratkilometer till sitt förfogande. Så mycket har man inte i Västra Götaland, där trängs man cirka 73 personer per kvadratkilometer. I Hela riket är vi drygt 25 per kvadratkilometer i genomsnitt.
Kommer du upp på Stekenjokk så är du i Renbetsland och renarnas kalvningsområde. Under försommaren så föder vajorna sina kalvar, så det är en mycket känslig tid. Kommer en vaja bort från sin kalv, så är kalven i omedelbar fara. Men du är ju duktig, du håller rejäla avstånd så att renarna får det lugn de vill ha.

Vildmarksvägen, dock inte samma som i artikeln.
Vildmarksväg, dock inte samma som i artikeln.

Lämna ett svar